Chia - majhna semena z veliko močjo

Ko nimam veliko časa ali pa nimam možnosti kuhati, si kljub temu zaželim kakšen priboljšek, ki mi popestri dan. Takrat najpogosteje posežem po chia semenih in si pripravim  npr.chia puding.
Hranilne sestavine chia semen
Chia v majevskem jeziku pomeni vzdržljivost in moč. Poznamo črna in bela semena, ki so lahko prebavljiva in so bogat vir:
  • omega 3 maščobnih kislin (kar 60%; skoraj osemkrat več kot losos),
  • beljakovin,
  • antioksidantov,  
  • kalcija,
  • kalija,
  • fosforja,
  • magnezija,
  • železa,
  • prehranskih vlaknin.
Preden jih uporabimo, jih je priporočljivo namočiti, da se semena napihnejo in se na njih naredi  gel/želatinasta snov, napolnjena z vodo. Namočena semena omogočajo daljši občutek sitosti, urejajo prebavo, pripomorejo k hidraciji telesa in regeneraciji mišic po vadbi, ter izboljšajo splošno telesno počutje.
Chia pozitivno vpliva tudi na spomin oziroma koncentracijo, zaščito srca in zniževanje krvnega tlaka. Dnevno so priporočene do 3 čajne žličke.
Dodamo jih lahko v jogurt, sok, zmešančke, k jutranjim kosmičem, v razne omake za zgostitev ali pa jih zmeljemo v moko in jo dodamo pri peki. Sama chia semena največkrat uporabim pri pripravi okusnega in zdravega pudinga.

Nina Blejc, dipl.dietet.