Sladkorna bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 je kronična presnovna bolezen za katero je značilno relativno pomanjkanje inzulina v telesu. Manj se ga izloča iz trebušne slinavke ali pa inzulin v skeletnem mišičju in maščevju deluje pomanjkljivo. Sladkorno bolezen tipa 2 ima 90 % sladkornih bolnikov. Navadno se pojavi pri starejših ljudeh, vendar vse pogosteje zanjo zbolevajo tudi mlajše osebe in mladostniki. Za omenjeno bolezen je značilno trajno povečanje vrednosti sladkorja v krvi.
Simptomi bolezni
Sladkorna bolezen tipa 2 se razvije počasi. Nanjo pomislimo kadar bolnik toži o pogosti žeji, suhih ustih, pogostem uriniranju, infekcijah kože, glivičnih okužbah, utrujenosti, zamegljenem vidu in srbenju kože. Pogosto imajo bolniki tudi povečano telesno težo.
Posledice bolezni
O sladkorni bolezni govorimo, kadar so naključno odkrite vrednosti krvnega sladkorja na tešče nad 7 mmol/l, ali po obroku več kot 11,1  mmol/l. Bolezen na začetku ne boli, prikrade se po tiho. Prisotna je lahko dolgo časa predno nastopijo posledice na organih, ki pa so lahko v višjih stadijih nepopravljive.
Ob odkritju bolezni je pri bolniku potrebno preveriti stanje nekaterih tarčnih organov, pri katerih se kažejo posledice dolgotrajno zvišanega krvnega sladkorja. Potrebno je pregledati:
  • stanje ledvic,
  • očesno ozadje,
  • prekrvavljenost nog in tudi njihovo senzibiliteto (občutljivost kože nog na dotik).
Bolezen pogosto prizadene drobno žilje (zlasti ledvice, oči) ter žile in živce nog. Dolgotrajna bolezen pospeši aterosklerozo, ki prizadene žile srca in možganov ter žile nog in lahko vodi v zaplete kot so srčni infarkt, kap ali gangrena nog.
Pomen zdravega življenjskega sloga
Zelo pomembno je, da bolniki skrbno uravnavajo krvni sladkor v mejah normale, ki se giblje od 3,5 – 6 mmol/l. Za to lahko poskrbijo z dieto in zadostnim gibanjem v okviru zdravega življenjskega sloga. Določeni bolniki lahko namreč že s spremembo načina prehranjevanja in življenja dosežejo normalne vrednosti krvnega sladkorja. Drugi bolniki morajo uživati zdravila ali /in inzulin.
Bolnike želim spodbuditi, da sami kar največ storite zase, kajti telo ima izjemne regenerativne sposobnosti in s primernim pristopom lahko ogromno naredite sami. Pri ljudeh, ki so živeli in jedli nezdravo, lahko že sprememba prehranjevalnega režima in povečanje zdrave telesne aktivnosti,  naredi čudeže. Zato bolezni ne vzemite kot kazen, pač pa kot spodbudo, da naredite nekaj resnično dobrega za svoje zdravje.
Zato naj še posebej poudarim pomen preventivnega testiranja krvnega sladkorja in v primeru odkrite bolezni,  skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja, predvsem pa težnje k zdravem načinu življenju. Škoda bi bilo namreč, da bi morali izkusiti težje posledice kot so: poslabšanje vida, slepota, gangrena in amputacija nog, ledvična odpoved ali infarkt zato, ker niste bili dovolj pozorni in se imeli toliko radi, da bi sebi privoščili tisto, kar bo vaše telo podprlo k zdravju.
Prisluhnite svojemu telesu in poskrbite zase.

Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž. med. in akupunkturistka
http://tatjanatrajkovska.eu/
Sladkorno bolezen tipa 2 ima 90 % sladkornih bolnikov. Navadno se pojavi pri starejših ljudeh, vendar vse pogosteje zanjo zbolevajo tudi mlajše osebe in mladostniki.