Sladkorna bolezen in ustno zdravje

Pordele, otekle dlesni, ki pogosto krvavijo? Neprijeten zadah? Suha usta? Majavi zobje? Bi ob teh simptomih poiskali pomoč zobozdravnika ali zdravnika? Potrebno je oboje. Zelo verjetno je namreč, da se za temi znaki skrivata tako parodontalna kot tudi sladkorna bolezen.
Medsebojno potenciranje obeh bolezni
Ali ste vedeli, da sladkorna bolezen močno poveča tveganje za nastanek parodontalne bolezni? Če je parodontalno obolenje že prisotno, hitreje napreduje in se slabša. Zakaj je temu tako?
Vemo, da so za nastanek parodontalne bolezni odgovorne bakterije. Pri sladkorni bolezni je poslabšan obrambni odgovor organizma na infekcije z mikroorganizmi, zmanjšano je izločanje sline, visok krvni sladkor omogoča povečano razmnoževanje bakterij.
Prav tako prisotnost parodontalne bolezni slabo vpliva na sladkorno bolezen, saj vnetni procesi v telesu zvišujejo krvni sladkor. Zaradi zmanjšanega izločanja sline in motenega bakterijskega ravnovesja, je tudi večja nevarnost pojava zobne gnilobe.
Pomen zdravega življenjskega sloga
Če imate sladkorno bolezen, je za vas pravilna in natančna ustna higiena, še toliko bolj pomembna. Raziskave kažejo, da profesionalno čiščenje zobnih oblog lahko pripomore k zmanjšanju krvnega sladkorja. Redni kontrolni pregledi v zobni ambulanti in pri diabetologu vam bodo pomagali obvladovati obe bolezni. Lahko se celo zgodi, da vas ravno zobozdravnik opozori na morebitno prisotnost sladkorne bolezni in vam tako pomaga pri njenemu zgodnjemu odkritju. Vemo, da je sladkorna bolezen tiha in ne boli, zato je lahko prisotna leta, preden jo odkrijemo. Da boste maksimalno zmanjšali škodljive posledice obeh obolenj, upoštevajte naslednja priporočila: 
  • pijte dovolj vode,
  • skrbite za ustno higieno,
  • kontrolirajte krvni sladkor,
  • opustite kajenje,
  • živite zdrav življenjski slog.  
Nataša Prunk, dr.dent.med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/