Pomen avitalnih ali mrtvih zob (1.del)

To so zobje brez življenja, kar pomeni, da niso več oživčeni in prekrvavljeni.  Globoko v zobnih kanalih se nahaja pulpa (živčno-krvno tkivo), ki zobu dovaja hranila in ga oživčuje. Ta je v normalnih pogojih sterilna. Če do zobnega živca-pulpe pridejo bakterije, se le-ta vname in odmre.
Zakaj  zob odmre?
Ko zobna gniloba napreduje v globino zoba, sčasoma, če je ne zdravimo, pride do zobne pulpe. Zdrava pulpa se ob stiku z bakterijami vname in odmre. Običajno je tako vnetje zelo boleče, čeprav je možno, da poteka tudi neopazno, brez bolečin.
Prav tako lahko zob odmre zaradi poškodbe, to so lahko udarci pri športu, razni padci in  nesreče, pretirana obraba zob,...Zato pri športu priporočamo uporabo ščitnikov za zobe.
Endodonsko zdravljenje
  • Mrtev zob se lahko endodonsko oskrbi, kar pomeni, da se odmrlo oz. prizadeto tkivo mehansko odstrani iz koreninskega kanala, kanal pa razkuži in napolni z ustreznim materialom. Manjkajoči del zoba se nadomesti bodisi z zalivko ali protetičnim nadomestkom. Takšen zob je lahko še dolgo funkcionalen, čeprav ni več živ. 
  • V primeru, da to ni možno in je zob preveč poškodovan ali je endodonsko zdravljenje neuspešno, se zob ekstrahira oz. izpuli. Kratkoročno je to relativno enostavna, za nekatere paciente tudi časovno in finančno najboljša možnost. Vendar pa se na ta način posledično spremenijo odnosi med zobmi, saj so preostali zobje bolj obremenjeni in je potrebno manjkajoči zob nadomestiti z implantatom ali mostičkom.
  • Endodonska oskrba zoba je zahteven in dolgotrajen postopek, s sodobnimi pristopi, opremo in materiali neprimerno bolj učinkovita kot v preteklosti, a ostaja dejstvo, da je koreninski sistem zoba kompleksen in da je včasih anatomsko nemogoče doseči vsako razvejitev kanala. Prav iz tega izhajajo pomisleki, da so mrtvi zobje potencialno žarišče vnetij v telesu in da je potrebno vsak tak zob odstraniti iz ust. Predvsem se prisotnost mrtvih zob povezuje z boleznimi srca, ledvic, revmatološkimi obolenji in avtoimunimi obolenji.
Če je zob pravilno endodonsko oskrbovan in je okolna kost zdrava, brez znakov vnetja, kar lahko dokončno potrdimo šele nekaj mesecev po terapiji, potem tak zob ne predstavlja nevarnosti. Če so pa prisotne težave: viden vnetni proces okoli zoba, občutljivost zoba na dotik, temperaturne spremembe, ... tak zob zagotovo predstavlja vnetno žarišče in s tem nevarnost za zaplete.
 
Nataša Prunk, dr. dent. med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/