Koreninsko zdravljenje avitalnih zob (2.del)

Tokrat bom bolj podrobno predstavila koreninsko zdravljenje zob. Glavni cilj tega postopka, je uspešno odstraniti okuženo tkivo in mikroorganizme iz koreninskega sistema zoba, ter kanal hermetično zapreti. To dosežemo z uporabo posebnih instrumentov in dezinfekcijskih sredstev. Včasih je veljalo, da mrtvi zobje potemnijo, z uporabo modernih tehnik in sredstev pa se to ne dogaja več.
Postopek za koreninsko zdravljenje zob
Čeprav bom opis za lažje razumevanje poenostavila, je endodontija izredno zahtevna tako za pacienta kot za zobozdravnika. 
  • Mrtvino iz kanala odstranimo mehanično s posebnimi iglicami, bodisi ročno bodisi strojno, mikroorganizme pa z dezinfekcijskimi sredstvi. Izredno pomembno je, da je delovno polje suho in ni v stiku s slino. 
  •  Imeti je treba čim bolj natančne podatke o obliki in strukturi koreninskega sistema. Za to potrebujemo rentgensko sliko (2 ali 3 dimenzionalno), povečevalna sredstva (lupo ali mikroskop) in poseben aparat, ki določi, kako globoko smo v kanalu. 
  • Z ustreznimi instrumenti odstranimo okuženo tkivo, kanale spiramo z različnimi dezinfekcijskimi sredstvi in če je potrebno, kanal napolnimo z zdravilom za približno tri tedne. 
  • Očiščen, dezinficiran in ustrezno pripravljen kanal napolnimo. V ta namen se uporablja gutaperka ( kot zanimivost: gutaperča je posušen mleček tropskega drevesa Palaqium gutta) in polnilni cement, da se zagotovi tesnost polnitve. 
  •  Zatem pride na vrsto izdelava zalivke ali prevleke. 
  •  Uspešnost zdravljenja lahko potrdimo po 6 in 12 mesečni rentgenski kontroli.
Če zdravljenje ni uspešno, kljub temu, da je bilo narejeno po pravilih, da je polnitev tesna in homogena, okoli vršička korenine pa vseeno vztraja vnetni proces, preostane še kirurška odstranitev tega vršička. To je t.i. apikotomija.
In kot vedno polagam na srce, najboljša je preventiva, zato pravilno skrbite za ustno higieno, ter redno obiskujte zobozdravnika.
 
Nataša Prunk, dr. dent. med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/