Dentalni turizem
Že kar nekaj časa v medijih opažamo vabila predvsem hrvaških kolegov zobozdravnikov, ki ponujajo svoje sodobne, hitre in predvsem cenovno ugodne storitve. Pred kratkim je celo slovenska zavarovalnica začela tržiti produkt Zobna miška-dentalno zavarovanje, edini izvajalec zobozdravstvenih storitev pa je klinika v Zagrebu. V tržni pristop in cene se ne bom spuščala, bi pa izpostavila nekaj svojih pomislekov.
Naj pred tem poudarim, da sem mnenja, da ima vsak posameznik zase pravico svobodno izbrati najboljše rešitve predvsem na področju zdravja. Pa naj bo to v Sloveniji, na Hrvaškem, v drugih republikah bivše Jugoslavije ali kjerkoli drugje v tujini.
  • Moji pomisleki izhajajo iz dejstva, da je za dobro zdravje ust pomembno sodelovanje strokovnega tima in pacienta. To temelji na medsebojnem zaupanju, spoštovanju in dobri komunikaciji. Skupni cilj je preventiva, spremljanje in hitro ukrepanje ob prvih bolezenskih znakih. Gre za odnos, ki traja dolga leta. Enostavno se mi zdi lažje tak odnos vzdrževati na relativno kratki geografski oddaljenosti.
  • Seveda je vsak primer specifičen, vendar običajno obsežne rehabilitacije zahtevajo predpriprave - vzpostavitev primernih pogojev za dolgotrajno rešitev. To zahteva svoj čas in več obiskov. Res je, da je računalniška tehnologija vse skupaj poenostavila in skrajšala čas, a predvsem pri vzpostavitvi zdravega stanja obzobnih tkiv ne moremo hiteti.
  • Ko je rehabilitacija izvedena, nastopi faza vzdrževanja ter rednih kontrol. Le-te so nujno potrebne tudi če imate umetne zobe ali implantate. Včasih se po opravljenem delu pojavijo komplikacije in zapleti. Najbolje je, da jih rešuje tisti, ki je delo opravil, saj najbolje ve, kaj je bil narejeno.
  •  In ne nazadnje bi se dotaknila še nečesa. Zdravje in lepota gresta pri nasmehu z roko v roki. Kaj je zdravo, vemo. Tu imamo točno določena pravila. Kaj pa pri lepoti? Tudi tukaj so pravila, a ne pozabimo, da smo različni in nič na telesu ni v popolni simetriji. Majhna odstopanja od ideala nam dajo poseben šarm. Naravno lepi zobje so različnih oblik, velikosti, na enem samem zobu je cela vrsta različnih barvnih odtenkov, posebnosti... Seveda je lepota v očeh opazovalca in je subjektivna, zato si bom za konec dovolila svojo osebno mnenje: bleščeče beli (v enem samem odtenku) copy-paste nasmeški ameriških zvezdnikov, enostavno niso lepi.
Vsak med nami je poseben in edinstven, naj taki ostanejo tudi nasmehi.

Nataša Prunk, dr.dent.med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/