Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

Slovenske zobozdravstvene ambulante v mesecu maju odpirajo svoja vrata za brezplačne preventivne preglede ustne votline s ciljem odkrivanja zgodnjih malignih sprememb in ozaveščanja prebivalstva o raku ustne votline.
Rak ustne votline
Rak ustne votline in žrela je v Sloveniji po pogostnosti na šestem mestu, saj letno zboli okoli 250 bolnikov. Najpogostejši karcinom je pri približno 60% bolnikov ob odkritju že v napredovali fazi, čeprav je ustna votlina relativno dobro dostopna za pregled.
Če je rak ustne votline nezdravljen, je bolezen smrtna. Petletno preživetje operiranih bolnikov je danes več kot 70%. Začetne lezije so popolnoma ozdravljive.
Prognoza je bistveno boljša, rezultati zdravljenja dobri, rehabilitacija hitra in preprosta, če bolezen odkrijemo zgodaj. Zato tudi slogan akcije: Zobozdravnik vidi bolje, zato lahko reši življenje.
Dejavniki tveganja  so:
  • Najpomembnejša dejavnika tveganja za razvoj karcinoma sta kajenje in uživanje alkohola. Moški zbolijo štirikrat pogosteje kot ženske. 
  • Neuravnotežena prehrana.
  • Nižji socialno-ekonomski status.
  • Slaba ustna higiena in neurejeno zobovje.
  • Imunološka prizadetost.
  • Pretirano sončenje povečuje možnost za nastanek raka na ustnicah, okužbe ustne sluznice s kandido.
  • Novejše študije povezujejo nastanek raka ustne votline tudi z okužbo z virusom HPV. Virusi HPV povzročajo raka materničnega vratu in prizadenejo kožo, ki meji na sluznice.
Preventiva
Za preprečevanje nastanka raka ustne votline je najpomembnejši zdrav življenjski slog, za morebitno hitro odkrivanje pa samopregledovanje in redni obiski pri zobozdravniku.
  • Samopregledovanje
Priporočljivo je, da si enkrat mesečno pregledate ustno votlino. Opazujte ustnice, sluznico lic, jezik, dlesni in nebo. Če opazite ostro omejene rdeče ali bele lise ali rane, ki se v dveh tednih ne zacelijo, obiščite zobozdravnika.
  • Redni pregledi pri zobozdravniku
Življenjskega pomena je, da opravljate redne preglede, če uživate alkohol in kadite. Zobozdravnika je potrebno obiskati vsaj enkrat  letno ne glede na to ali še imate zobe in kakršnekoli težave.
 
Seznam ambulant, ki bodo v maju opravljale brezplačne preventivne preglede ustne votline in osveščale obiskovalce o tej bolezni, najdete na https://www.zdravniskazbornica.si/zbornica-za-vas/pravocasen-pregled-ustne-votline/1

Nataša Prunk, dr. dent. med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/