Zakaj so zobje občutljivi na hladno?

Poletno sonce, vročina, mi pa v senci, s kozarcem ledene osvežitve v roki… Eden od mnogih življenjskih užitkov. A samo, če nas ob stiku s hladnim ne strese zobna bolečina.
Zobje ne marajo hitrih in velikih temperaturnih sprememb. Občutljivost se pojavlja tudi na toplo, sladko in kislo. Nanje se odzovejo z mikropokami  - seveda ne ob enkratnem dogodku, a če se to velikokrat dogaja..., saj veste, kako nastaja puščavski pesek, a ne? Krčenje materiala ob nizkih in širjenje ob visokih temperaturah. Isti fizikalni zakon velja tudi za sklenino v ustih. Sklenina poči, se okruši, razgali se dentin, ki je mehkejši in občutljivejši kot sklenina. V začetnih fazah lahko pomagajo zobne paste za občutljive vratove, kasneje pa je potrebno narediti zalivko, da se prepreči nadaljnja izguba dentina.
Občutljivost na hladno je lahko posledica:
  • kariesa,
  • vnetega zobnega živca,
  • mehanske poškodbe zoba (okružen ali zlomljen zob),
  • razgaljenega zobnega vratu,
  • zobne erozije. 
O kariesu in vnetju zobnega živca lahko preberete v že objavljenih člankih.
Mehanska poškodba je običajno posledica padca, udarca, skratka fizične travme.
Razgaljen zobni vrat nastane, ko se dlesen zaradi različnih dejavnikov (starost, parodontalna bolezen, obremenitve, trda ščetka,…) umika in se razgali tudi zobna korenina, ki jo prekriva cement. Ta ima na svoji površini mikro odprtine, ki vodijo do zobnega živca. Zobne paste za občutljive zobne vratove vsebujejo različne mineralne komplekse, ki zapečatijo te odprtine in s tem zmanjšajo/preprečijo občutljivost.
Zobne erozije nastanejo kot posledica mehanske in kemične ( predvsem kislinske ) obrabe.

Pomislite na svoje zobe naslednjič, ko vas zamika kozarec ledene pijače.
 
Nataša Prunk, dr.dent.med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/