Pomen sline za zdravje in dobro počutje

Mnogokrat se sploh ne zavedamo kako pomembno vlogo ima slina za naše zdravje in dobro počutje. Samo spomnite se občutka izsušenih ust po zobozdravniških posegih. Ljudje, ki imajo premalo sline in posledično suha usta ( kserostomija) imajo nemalo težav. Veliko bolj so podvrženi kariesu in parodontalnim obolenjem, ustna votlina je boleča, v ustih jim zastajajo drobci hrane, velikokrat ne okušajo več ali pa je v ustih slab okus.
Kaj je pravzaprav slina?
Slina je tekočina, ki jo izločajo žleze slinavke. Slinavk je več in so razporejene na različnih predelih ust in obraza. Največje (parne) se nahajajo pred ušesi, pod spodnjo čeljustjo, pod jezikom, mnogo malih slinavk je  v sluznici ustnic, jezika, neba.
Glavne funkcije sline
  • Pomaga pri prebavi, saj vsebuje encime, ki začnejo prebavne procese škroba in maščob že v ustih, olajša žvečenje in omogoča, da se prežvečena hrana spremeni v kašo, ki jo pogoltnemo.
  • Slina spira in razgrajuje ostanke hrane z zobnih površin, nevtralizira kisli pH, ki nastane ob vnosu hrane v usta. Vsebuje proteine in minerale, ki jačajo sklenino. Tako preprečuje nastanek kariesa in parodontalnih obolenj.
  • Deluje kot lubrikant, prekriva ustno sluznico in jo ščiti pred poškodbami s hrano in pri žvečenju. Pomaga tudi pri požiranju, saj navlaži hrano in omogoči lažji zdrs v žrelo.
  • Omogoča okušanje hrane, saj se kemikalije iz hrane samo v raztopini prenesejo do receptorjev v okušalnih brbončicah.
  • Poleg vsega naštetega je pomembna za uničevanje škodljivih bakterij, preprečevanje slabega zadaha, protibolečinsko delovanje,...
Ali ste vedeli? 
Ali ste vedeli, da je:
  • lina v 99,5% iz vode, preostalih 0,5% pa sestavljajo elektroliti (natrij, kalij, bikarbonat, magnezij, kalij…), bakterijski produkti, mucin, bele krvničke, krvne celice, epitelne celice, glikoproteini, encimi, protitelesa, pa tudi opiorfin,ki deluje kot naravni analgetik in je močnejši od morfija?
  • Dnevno normalno izločimo od 0,75l do 1,5l sline. Največ sline se izloči ob žvečenju, najmanj ponoči. Zanimivo je, da se slina začne izločati že ob misli na hrano.
  • Ob raznih bolezenskih stanjih, jemanju določenih zdravil, stresu, dehidraciji  je izločanje sline moteno. Sline je lahko premalo ali pa preveč.
 
Zdrav življenjski slog, predvsem dovolj vode, sproščanje, ustrezna prehrana in gibanje, med drugim vpliva tudi na kvaliteto in količino sline.

Nataša Prunk, dr.dent.med.
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/