Jabolka kot vir antioksidantov

Sedim na terasi in opazujem drevesa pred hišo, ki že čakajo da ponovno naberemo njihove zdrave plodove. Iz tistih, ki smo jih že nabrali ravnokar pečemo pito, ki že diši po celem stanovanju. Sama sem ljubiteljica bolj kislih zelenih, a tudi tista sočna, rdeča so zelo dobra. Jabolka, seveda.
Največ dobrih učinkovin se nahaja v lupini, zato so seveda domača oziroma neškropljena jabolka, ki vizualno za nekatere mogoče niso tako privlačna, najboljša izbira.
Hranilna vrednost jabolk
  • Na 100 gramov vsebuje jabolko približno 86% vode, 13.8 gramov ogljikovih hidratov, 2.4gramov vlaknin, 0.2 gramov maščob, 0.3 grame beljakovin.
  • Kljub temu, da vsebuje kar nekaj ogljikovih hidratov (predvsem enostavnih sladkorjev) pa ima nizek glikemični indeks.
  • So bogat vir prehranskih vlaknin – predvsem pektina (topna vlaknina), ki ga telo potrebuje za odstranjevanje toksinov in pri zniževanju holesterola. Jabolka tudi pospešujejo presnovo in imajo blag diuretični učinek.
Antioksidanti so pomembni za zdravje
Vsebujejo tudi vitamine in minerale, predvsem so dober vir vitamina C, od mineralov pa prevladuje kalij. Vsebujejo tudi antioksidante - eni izmed njih so predvsem kvercetin ter katehin in klorogenična kislina. Kvercetin, močen antioksidant, spada med flavonoide ter deluje antibakterijsko, protiglivično, protivirusno in protivnetno.
Jabolka lahko uživamo surova, kot jabolčni sok, kis, tudi čaj, najdemo pa lahko tudi veliko različnih receptov pri katerih jih lahko uporabimo.
 
Jabolko na dan prežene zdravnika stran. Če pa pojemo še kakšno več, pa toliko bolje.

Nina Blejc, dipl.dietet.