Pomen pilinga pri profesionalni negi obraza

Vsaka profesionalna nega obraza zahteva primerno predpripravo, le tako učinkovine v negovalnih proizvodih zagotovijo želene rezultate. Piling je zelo pomemben korak, saj odstrani odmrle kožne celice in pripravi kožo, da je bolj dovzetna za negovalne učinkovine izbrane profesionalne nege. Po intenzivnem čiščenju obraza s čistili izberemo ustrezni piling glede na tip in stanje negovane kože. Ravno jeseni je v kozmetičnih salonih veliko  povpraševanja po intenzivni obnovi kože obraza, saj je brezskrbno izpostavljanje soncu v poletnih mesecih privedlo do izrazitejših poškodb na koži.

Pilingi se med seboj razlikujejo po jakosti, sestavi in po tem na katero plast epidermisa posegajo. V kozmetičnih negah se uporabljajo:  
  • mehanski pilingi,
  • encimski pilingi,
  • kemični pilingi,
  • luščenje s pomočjo aparatov (mikrodermoabrazija, laser…).
Mehanski pilingi
Najbolj razširjeni in prepoznani so mehanski pilingi, ki jih kozmetičarke večinoma izvajajo  na neproblematičnih kožah. Vsebujejo naravne mikrodelce različnih trdot in oblik. Boljšo kakovost predstavljajo pilingi, ki vsebujejo manjša in popolnejša zrna, saj le-ta intenzivno luščijo kožo in je hkrati ne poškodujejo.
Encimski pilingi
Uporaba encimskega pilinga je ustrezna pri občutljivi in problematični koži kot tudi za področje kože okoli oči in ustnic. Encimsko delovanje pilinga je sproženo s pomočjo toplote kože, polaganjem vročih brisačk ali izpostavitvi kože toplotni pari.
Kemični pilingi
S kemičnim pilingom lahko zaradi različnih globin delovanja dosežemo najboljše rezultate. Kemični piling prodre v najgloblje plasti kože, zato je najbolj učinkovit pri težavah kot so: starostno poškodovana koža, korekcija gub, omilitev brazgotin in aken ter korekcija poškodb, ki so nastale od prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. Najpogosteje se uporabljajo AHA in BHA kisline.
Kemični piling, ki se uporablja v kozmetične namene in vsebuje AHA kisline, ima koncentracijo manjšo od 10% in pH višji od 3,5. Najvišja dovoljena koncentracija salicilne kisline - BHA v kozmetične namene, pa je 3%.
Pri obeh kislinah je pomembno, da ima izdelek ustrezno pH-vrednost, drugače kisline niso učinkovite. Za delovanje AHA-kislin mora znašati pH izdelka med 3 in 4, za delovanje BHA-kislin pa med 2,5 in 3. Če je pH izdelka znotraj tega razpona, lahko delujeta obe kislini.
Danes z uporabo kozmetičnih pilingov dosežemo merljive rezultate, ki se lahko kosajo z agresivnejšimi dermatološkimi pilingi, le da je za to potrebnih več zaporednih obiskov. Prednost kozmetičnih pilingov je predvsem v tem, da koža po postopku ni poškodovana. Luščenje kože je nežno in postopno, brez potrebnega večdnevnega celjenja kože.
Kombinacija petih pilingov pri negi obraza
Trenutno me navdušuje kozmetični postopek luščenja kože, ki združuje pet pilingov v enem postopku nege obraza:
  •   mehanski piling,
  • ultrazvočni mikroabrazivni piling,
  • kemični piling s kislinami,
  • encimski piling,
  • biološki piling.
V celoti je potrebno izvesti postopek vsakih 14 dni.  Priporočljivih je 6 tretmajev zaporedoma, lahko pa se kombinira tudi z ostalimi proizvodi za nego obraza. Koža je po 6 terapijah vidno obnovljena, mladostna, enakomerneje obarvana in sijoča. V času izvajanja postopka stranki odsvetujemo neposredno izpostavljanje sončnim žarkom in uporabo negovalne kreme z visokim zaščitnim faktorjem.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Training manager 
http://www.bis.si/