Plastična kirurgija ali kozmetični izdelki?

Zadnja leta opažajo, da se vse večje število žensk odloča za plastično operacijo in, da so le te vedno mlajše. Želijo si popolnost. Vendar  bi se morale zavedati, da ne za vsako ceno.

Plastična kirurgija je invazivna, težka, draga in ni brez tveganja. V splošni praksi dermatologi izvajajo vedno več lepotnih storitev in vedno manj zdravstvenih.  Stroški estetske medicine se za samo en obisk gibljejo med 350 do 600 eur. Potrebnih je nekaj obnov letno, minimalno pa vsaj na pol leta.
Prav zaradi kratkotrajnih rezultatov so uporabnice kozmetike izredno zainteresirane za estetske inovacije in medicinske posege “brez skalpela”  Vsekakor je trenutni trend mehkih estetskih posegov v porastu.
Zakaj svetujemo uporabo izdelkov, ki vsebujejo hialuronsko kislino - (C14H21NO11)n ? 
S staranjem se v organizmu tvori vedno manj hialuronske kisline. Naša koža postaja vedno bolj suha in izgublja svojo naravno vlažnost in s tem tudi elastičnost. Pojavljati se pričnejo prvi znaki staranja.
Hialuronska kislina oziroma glikozaminoglikan sta imeni, ki ju najdemo na oznakah izdelkov za nego kože in na različnih dodatkih, ki se uporabljajo v te namene. Včasih se uporabljata tudi kratici HA ali HLA. Hialuronska kislina se nahaja v vezivnem tkivu, v naših sklepih, ki jim omogoča ohranjati gibljivost, nahaja se v tekočini okoli očesnega zrkla, v stenah žil in v dermalni plasti naše kože. V koži predstavlja del mreže kolagenskih vlaken in elastina, ki ji omogočata ohranjati vlažnost. Poleg tega pospešuje celjenje ran in poškodb kože ter ji tako pomaga ohranjati zdrav izgled. Hialuronska kislina vpliva tudi na tvorbo novih kolagenskih vlaken, kar prispeva k mladostnemu videzu kože.
Hialuronska kislina ki je prisotna v naši koži ima lastnost, da nase veže tudi do 1000x količino vode glede na lastno maso, zato se uporablja kot polnilec. Na ta način hialuronska kislina prispeva k večji gostoti kože ter s tem k večji prožnosti kože, saj v tkivih zadržuje vodo. Kolagen in hialuronsko kislino proizvaja ista skupina kožnih celic, oba pa zaradi staranja kože in izpostavljenosti sončnim žarkom sčasoma degenerirata. Hormonska neaktivnost, zmanjšana stopnja estrogena in menopavza so glavni vzroki za zmanjševanje nastajanja hialuronske kisline.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Training manager Matis kozmetike
http://www.bis.si/