Naravna nega rok

Naravna nega rok in nohtov pomeni razumeti naravo in obravnavati njene biokemične potrebe. Samo tako je možno doseči optimalne negovalne rezultate. 

Naravna nega ne pomeni uporabljati samo vse, kar je ˝bio˝. Obsežne znanstvene raziskave in  znanje, ki je na razpolago, omogočajo vpogled v nekatere skrivnosti narave, ki jih lahko koristno uporabljamo v kozmetiki.
Biologija in kemija skupaj ali ne?
Tudi narava dela s kemijo. ˝Rastlinsko-naravno˝, ˝bio˝ ali ˝naravna kozmetika˝ - vse to je kemična narava. Odnos do biologije ali kemije je v večini meri zelo nasprotujoč. Biologija velja  za neškodljivo, kemija za strupeno, škodljivo. Najpogosteje gre za enostransko mišljenje na podlagi nevednosti. Če se poglobimo v začetke življenja, najdemo kemijo. Vsi organizmi so sestavljeni iz enakih kemičnih sestavnih delov, kot so vodik, kisik, ogljik itd. Človeško telo je torej kot ogromna elektrarna iz ogljika, vode in drugih elementov. In za svoje ohranjanje potrebuje telo kemijo, ki jo delno sam proizvaja z uživanjem hrane ali pa jo zahteva od zunaj. 
Kalciferol, retinol, folna kislina, riboflavin, … so besede, ki zvenijo skrajno kemično in tuje, vendar niso nič drugega kot vitamin D, vitamin A in različni vitamini B-skupine.  Kemija je veda o substancah in njihovi zgradbi, biologija je veda o življenju. Brez obeh ni kozmetike, kajti konec koncev naj bi le-ta pozitivno vplivala na življenjsko pomembne sisteme, kot je koža.
Zato izjave kot so »v teh bio proizvodih za izboljšanje presnove kože ni nobene kemije, temveč so samo naravna olja«  ni samo napačna, temveč se opira na nevednost uporabnika. Življenjski procesi, kot je tudi presnova kože, niso nič drugega kot kemične reakcije.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Inštruktorica modeliranja nohtov Alessandro International
http://www.bis.si/