Lan je superhrana 

Odkrila sem pravo superhrano, lahko jo najdeš v skoraj vsaki trgovini s prehrano, pa še poceni je! In dodaš jo lahko večini jedi! No, včasih pa tudi jaz ostanem brez :(
Tudi na morju, globoki sprostitvi navkljub, ohranjam nekaj rutine. Vsako jutro si privoščim  dolgoprogaško plavanje, da po dobri uri miganja prilezem iz vode pošteno lačna. In prileže se druga rutinska stvar – moja „papica“ za zajtrk iz kosmičev, jogurta, semen in ... hja, nekaj  pa res pogrešam – običajni 2 žlici mletega lanenega semena, pravega zlata. S sabo na morje pač ne moreš nositi kavnega mlinčka!
Kako si lahko pomagaš, če v prehrano vključiš lan?
Lan je bogat je z beljakovinami (20g na 100g semena), oskrbi te tudi s pomembnimi minerali: magnezijem in fosforjem, pa tudi cinkom, železom in kalcijem ter vitamini B skupine. Vsebuje sicer velik delež maščob, a jih je kar 3/4 večkrat-nenasičenih, pretežno omega-3 maščobnih kislin ALA (alfa linolenska kislina), za katero so študije dokazale, da:
  • znižuje holesterol,
  • ima zaščitno vlogo pred srčno koronarno boleznijo in kapjo,
  • pomaga normalizirati krvni tlak,
  • lahko zmanjša tveganje za raka (prostate, dojk, pljuč in debelega črevesa),
  • pomaga zmanjšati vnetja, ki sicer negativno vplivajo na imunski system, tako zniža tveganje za avtoimune bolezni, kot so revmatoidni artritis in psoriaza,
Še nekaj pomembnih dejstev o lanu:  
  • pripomore k lepši koži in lasem,
  • zaradi povečanega volumna te nasiti, a z malo kalorijami, kar lahko izkoristiš pri uravnavanju telesne teže,
  • vpliva tudi na uravnavanje nivoja glukoze in inzulina v krvi, kar olajša kontrolo diabetes
Lan hrani doda rahel okus po orehih, zato ga lahko dodaš tudi kruhu, pecivu, potreseš po enolončnicah in rižu, vegani  ga pri peki uporabljajo kot nadomestek za jajca (1 žlica mletega lanu s tremi žlicami vode nadomesti 1 jajce).
Za poln izkoristek je potrebno laneno seme zmleti, saj ga sicer ne prebaviš. Ker pa postane mleto seme žarko že v 1 tednu, ga je najbolje mleti sproti, v kavnem mlinčku. In koliko ga lahko poješ?  Zadoščata 2 žlici, posameznice s povečanim tveganjem za bolezni srca, se priporoča 5 žlic dnevno.

Magdalena Fabčič, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
 http://www.menopavza.si/