Menoragija - huda mesnstrualna krvavitev

Se ti je že zgodilo, da si se nič hudega sluteč prebudila, pa te je pričakala poplava krvi? Mene je neke nedelje pošteno prestrašila. In mi v dveh tednih trajanja izpila energijo.
Potem pa sem ugotovila, da je takšna huda menstrualna krvavitev (menoragija), ki se kar noče končati, dokaj pogost spremljevalec menopavznega prehoda. Spremljajo jo lahko tudi boleči  krči in krvni strdki, ki te navdajo z grozo. Če takšna krvavitev traja več kot 10 dni, je seveda dobro obiskati ginekologa, da izključi bolezenske vzroke. A večinoma je le posledica hormonskega neravnovesja, predvsem pomanjkanja progesterona.
Že kmalu po 35-tem letu namreč  marsikateri cikel mine brez ovulacije (sprostitve dozorelega jajčeca), posledično je raven progesterona zelo nizka, estrogen pa je v relativnem presežku. Maternična sluznica se prekomerno odebeli in ko se končno začne luščiti, lahko nastopi izredno močna in dolgotrajna krvavitev. To pomeni, da moraš vložke ali tampone menjavati vsako uro, jih menjati tudi ponoči, kri lahko premoči celo oblačila in včasih se zdi edina rešitev brisača med nogami. Včasih lahko opaziš  krvne strdke celo v velikosti oreha. In da bi bila stvar še bolj neprijetna, takšne krvavitve lahko trajajo tudi več tednov. Če jih spremljajo še boleče in občutljive dojke, si lahko skoraj prepričana, da je vsega tega krivo pomanjkanje progesterona.
Če te takšno krvavenje ne moti pretirano in veš, da zanj ni kakšnega resnega vzroka, lahko počakaš, da pač  mine. Pogosto pa ima preveč neprijetne učinke, tako psihološke kot fizične. Poruši ti lahko običajen ritem življenja, v družbi si nesproščena in v zadregi.  Predvsem pa lahko vodi v povečano izgubo železa, ki ga telo ne more učinkovito nadomeščati in nastopi slabokrvnost.
Kako si lahko pomagaš?
  • Ker je posledica slabokrvnosti utrujenost, šibkost, kratka sapa ob najmanjšem naporu in razdražljivost, je pomembno, da čimprej začneš nadomeščati izgubljeno železo. Naše telo sicer najlažje absorbira železo iz živalskih virov (meso, školjke in ribe), a tudi vegetarijanke ne boste prikrajšane. Z železom so bogata bučna semena in sezam, različni oreščki, stročnice (soja, leča…), kakav (dober izgovor za košček temne čokolade) ter seveda špinača in druga zelena listnata zelenjava. Za posladek pa si privošči suho sadje, ribez ali češnje. In ne pozabi na vnos vitamina C, ki je nepogrešljiv za absorbcijo železa!
  • Dolgoročno so zelo dobrodošla tudi zelišča. Preizkušeno učinkovit je  Vitex agnus-castus ali navadna konopljika, ki se uporablja že tisočletja in z neposrednim učinkom na hipofizo vpliva na normalizacijo progesterona. Neželenih učinkov praktično nima, pomaga pa tudi omiliti PMS. Potrebno je vztrajati in ga redno jemati nekaj mesecev, da razvije poln učinek.
  • Ravno tako bodi pozorna na vnos vitaminov, zlasti vitamina A, B kompleksa ter C in E.
  • V času močne krvavitve si privošči mir, izogibaj se stresu in počivaj, kolikor se le da. Zraven pij čaj iz rmana, plahtice in gosje trave, dodaj pa še malo melise in kamilice.  
 
Magdalena Fabčič, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
http://www.menopavza.si/
Se ti je že zgodilo, da si se nič hudega sluteč prebudila, pa te je pričakala poplava krvi? Mene je neke nedelje pošteno prestrašila.