Valunge - vročinski oblivi

Tudi ti poznaš tisti občutek vročine, ki se pojavi od nikoder in razžari glavo in celo telo? Pa kapljice potu vsepovsod in še bolj zoprna zardelost? Da se sama sebi zazdiš kot kuhan rak :-(
Moja prva pomoč, ki je vedno pri roki in olajša najbolj neprijetne trenutke, je pahljača. Zdaj, po spremembah v prehrani, rednem sproščanju in uporabi zeliščnih dodatkov, jo vedno redkeje uporabim.
Vsekakor pa sem bila  v dobri družbi, baje ima težave z vročinskimi oblivi ali valungami, kot jim tudi rečemo, kar 3/4 žensk v menpavzalnem obdobju, če gre za prezgodnjo ali inducirano menopavzo (posledica medicinskih posegov), pa se jim praktično ne moreš izogniti. Lahko se pojavijo že pred spremembami v menstrualnem ciklu in včasih trajajo leta in leta. Če imaš srečo, niso hudo moteči, če pa jih spremlja izrazito znojenje, rdečica, omotica ali palpitacije ter povzročajo nespečnost, ti lahko pošteno zagrenijo življenje.
In kje so vzroki za valunge? Domnevajo, da znižanje ravni estrogena v menopavzalnem obdobju povzroči preskok v hipotalamusu (del možganov, odgovoren za zaznavanje telesne temperature), ki ga ta zazna kot pregrevanje in zato sproži procese ohlajanja - naval krvi v kožo in znojenje.
Kako si lahko pomagaš?
 • Predvsem se poskušaj izogibati sprožilcem, kot so kofein, alkohol, kajenje in močno začinjena hrana, pa tudi sladkor. Poslabšata jih tudi stres in anksioznost, zato ti bodo pomagale tehnike sproščanja in redno gibanje. Tudi če nisi ravno športen tip, se boš že po hitri hoji ali hoji navkreber počutila mnogo bolje, odlična izbira je tudi plavanje, kolesarjenje ali pa ples. Priporočam tudi jogo, tai-či ali dihalne tehnike.
 • Oblačila naj bodo ohlapna in v več plasteh, da se lahko slečeš, izogibaj se volni in sintetičnim tkaninam, ravno tako naj bo v več plasteh posteljnina, seveda pa pomaga tudi mlačen tuš ali hlajenje obraza z mrzlo vodo.
 • Kako je, če te oblije ravno v savni, si ne predstavljam, zato mogoče savnanje ni najboljša izbira. Sama se mu, glede na vse koristne učinke, še nisem odpovedala. Takrat vsaj vem, zakaj me spoti ;-)
 • Če se odločiš za reševanje hormonskega neravnotežja z bioidentičnimi hormoni, stori to le na podlagi kontrole nivoja hormonov v krvi ali slini in pazi na kakovost izdelka, ki ga uporabiš.
Sama si raje pomagam z nekaterimi od alternativnih terapij (ki so žal redko podprte s kliničnimi študijami):
 • Soja – vsebuje rastlinske estrogene (izoflavone), ki delujejo podobno, a mnogo šibkeje kot estrogen. Vedno izberi izdelke iz biološko pridelane soje, kot so tofu, jogurt, mleko ali namazi, če pa ti okus ni všeč, lahko poskuš z izoflavoni v tabletah (30-60mg dnevno).
 • Žajbelj (Salvia officinalis ) - preprosto in dostopno domače zdravilo, uporabljen kot čaj pa tudi začimba, ki ti olajša še prebavo.
 • Grozdnata svetilka (Cimicifuga racemosa ) - v lekarni povprašaj za tablete. O učinkovitosti je kar nekaj dokazov, delovanje pa opaziš  šele v nekaj tednih.
 • Črna detelja (Trifolium pratense ) – uporabi kot čaj ali pa v kapsulah, tudi vsebuje izoflavone.
 • Laneno seme – vsebuje fitoestrogene, imenovane lignani.
 • Maca - v prahu, žlička na dan, dodana soku, jogurtu ali smutiju.
 • Olje svetlina (Oenothera sp.) – tudi v kapsulah.
 • Akupunktura - poišči izkušenega akupunkturista, ki ti bo znal pomagati.
 • V primeru, da imaš pomanjkanje, ti bodo pomagali dodatki določenih vitaminov ali mineralov (vitamini D in E, B skupine, zlasti folna kislina, magnezij...)
Pa še opozorilo, če vročinske oblive spremlja splošno slabo počutje (slabotnost, hujšanje, driska...), je lahko vzrok rakasto obolenje. Ravno tako so valunge lahko posledica prekomernega delovanja ščitnice in pa seveda debelosti.

Magdalena Fabčič, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
http://www.menopavza.si/