Menopavza je lahko super 

Ne boš verjela, a vedno bolj  sem navdušena nad menopavzo. Predvsem zato, ker sem na prehodu  v srednja leta našla svoje poslanstvo, podpreti ženske, ki se spopadajo s podobnimi težavami, kot sem se sama. In pogum, da ga uresničujem.
Pa tudi zato, ker mi samozavestne, zrele ženske razkrivajo, da je menopavza darilo, ki vabi na pot trajne transformacije na fizičnem, psihološkem in duhovnem področju. Da to ni konec ali izguba, temveč nova svoboda, ki traja do konca življenja. To je rojstvo nove, senzualne, neposredne, intuitivne, svobodne  in močne ženske. Tam zunaj te čaka širno polje možnega, izven omejujočih kulturnih okvirjev. Potrebno je le malo potrpljenja in skrbi zase.
Katere so torej dobre strani menopavze?
  • Prva stvar, ki pomeni veliko olajšanje za večino žensk, je seveda prenehanje menstruacij. Torej nič več vložkov in tamponov, nič več presenečenj na dopustu, sproščenost pri ukvarjanju s športom in ja, spet lahko brezskrbno oblečemo bele hlače. In prihranjen denar porabimo za nakup seksi spodnjega perila . Še bolj so vesele ženske, ki so imele zelo hude krvavitve, pa tudi tiste z izrazitimi PMS ali bolečimi menstruacijami. Rešimo pa se tudi skrbi zaradi možnosti zanositve, ki nas rada muči v času nerednih ciklov predmenopavzalnega obdobja.
  •  Spolnost lahko postane polna še nepoznanih užitkov, bolj sproščena in zadovoljujoča. Lahko se ji prepustimo brez strahu pred zanositvijo. Mogoče bo potrebna daljša predigra ali pa kakšen lubrikant (vlažilec nožnice), saj se zmanjša izločanje sluzi med spolnim odnosom.  Zaradi manjše ravni estriola se stena nožnice  tanjša in je manj elastična. A izbira lubrikantov je res bogata, tako vodnih kot oljnih ali silikonskih – preizkusi različne in najdi pravega. Po možnosti takega brez parabenov. Ne pozabi zlatega pravila: Najbolj te  ohranja v formi redna spolnost, s partnerjem ali brez! Pametna ženska bo seveda uporabljala zaščito pred zanositvijo vsaj še 1 leto po zadnji menstruaciji oz. 2 leti, če je mlajša od 50 let. Da res ne bo nikdar več smrkavih nosov, neutolažljivega joka in umazanih plenic!
  • Menopavza je olajšanje za ženske s hormonsko pogojenimi glavoboli, zlasti migrenami (to je bolečina na eni strani glave, ki jo lahko spremlja bruhanje, avra – motnje vida, občutljivost na svetlobo...). Migrene so sicer pogostejše v času ovulacije ali menstruacije, največkrat zaradi pomanjkanje progesterona. Žal pa jih lahko sprožijo tudi stres, uživanje alkohola, čokolade, staranega sira, dehidracija, težave s hrbtenico, ...
  •  V menopavzi se skrčijo ali celo izginejo fibroidi. To so benigni tumorji v ali na maternici, povezani s prevlado estrogena in njegovimi nihanji, ki lahko povzročajo hude menstrualne krvavitve in bolečine ali pa pritiskajo na mehur.
  • Menopavza je tudi čas za življenjsko bilanco, ko se tvoja pozornost obrača navznoter in se osvobodiš pritiska, da zadovoljuješ potrebe in namene drugih ljudi. Ko minejo turbulentna leta menopavznih sprememb, nenadoma občutiš novo nergijo, tako fizično in psihično, in takrat je čas, da se vprašaš: Ali grem v pravo smer, ali vlagam svojo energijo v prave odnose,  svoj čas v stvari, ki so mi res pomembne in ki mi prinašajo veselje?
Modrost neštetih izkušenj odkriva, kdo si in  kaj želiš narediti s svojim življenjem.  Končno imaš čas, da poslušaš signale telesa in ugotoviš, kaj res potrebuje. Ne boj se izraziti svoje potrebe, da postaviš sebe in svoje dobro počutje na prvo mesto! Bodi v stiku s svojimi čustvi, tudi jezo, ki nenadoma privre na dan.        
 
In ko veš, kaj lahko pričakuješ, te ni več strah potovanja.

Magdalena Fabčič, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
http://www.menopavza.si/