Zanimivosti o pravih čajih

Prave čaje kot so zeleni, črni, oolong in pri nas malce manj znani, beli čaj pridobivajo iz listov in listnega brstja rastline Čajevec, katere latinsko ime je Camellia sinensis. Poglavitna razlika med pravimi čaji izhaja iz procesa predelave čajnih listov omenjene rastline, saj je proces oksidacije ključen.   

Beli čaj se pripravlja iz mladih listev in brstičev. Je minimalno obdelan in zgolj rahlo naravno oksidiran, kar pomeni, da ohrani večino antioksidantov. Ne razvije toliko okusa in barve, prav tako je bistveno manjša vsebnost kofeina kot v ostalih treh omenjenih čajih. 
Zeleni čaj sušijo pri visokih temperaturah, s katerimi na začetku sušenja v celicah uničijo vse encime. Zaradi tega ne pride do oksidacije in posledično do razpadanja klorofila, kar mu da tudi zeleno barvo, ohrani pa se tudi večji del antioksidantov in drugih zdravju koristnih sestavin. Vsebuje manj kofeina kakor oolong in črni čaj. 
Oolong čaj je delno oksidiran in ga zato uvrščamo med zeleni in črni čaj - tako po vsebnosti kofeina kot antioksidantov. 
Črni čaj nastane v postopku celotnega procesa oksidacije in je zato je edini čaj, ki je popolnoma oksidiran, vsebuje pa tudi največ kofeina.

Bolj podrobno o zelenem čaju
Sama sem ljubiteljica zelenega čaja, zato si bomo v nadaljevanju pogledali njegove zdravilne lastnosti, ki jih na Kitajskem cenijo že več 1000 let, na koncu pa sem vam zapisala čisto preprost recept, s katerim si lahko popestrite vašo dnevno skodelico zelenega čaja.
Pomembne sestavine oziroma učinkovine v zelenem čaju so predvsem polifenoli, ki so izredno močni antioksidanti. Največjo skupino polifenolov v zelenem čaju predstavljajo flavonoidi. Od vseh prisotnih flavonodiov je predvsem potrebno izpostaviti epigalokatehin galate, poznan kot EGKG, saj gre za izredno močen antioksidant. EGKG poleg tega, da zavira rast rakavih celic te tudi ubija, brez da bi poškodoval zdravo tkivo. Znatno poveča tudi sposobnost celic za vnos inzulina, učinkovit je tudi pri zniževanju ravni LDL holesterola in pri zaviranju nastajnja krvnih strdkov. Slednje je zelo pomembno, saj je tromboza (zapora žile s krvnim strdkom) najpogostejši vzrok za srčne napade in kapi. Skupaj s kofeinom tudi delujeta na pospeševanje metabolizma.
Tu pa še vedno ni konec pozitivnih strani zelenega čaja... L-teanin, vrsta aminokisline, pripomore k zmanjšanju stresa, skupaj s kofeinom v čaju pa lahko deluje sinergistično in tako izboljša možganske funkcije. Močni antioksidanti v zelen čaju tudi uničujejo škodljive proste radikale v zamaščenih jetrih, ščitijo  tudi telesne celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov in tako pomagajo pri ohranjanju zdrave in mladostne kože. Flavonoidi katehini zavirajo tudi rast bakterij, tako da zeleni čaj pomaga pri slabem zadahu, pripomore k izboljšanju zdravja zob in  naj bi celo uničili bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano.
Nasvet
Če niste ljubitelj zelenega čaja brez dodatkov, vam svetujem naslednje: skupaj z vodo za čaj skuhajte 1 rezino svežega ingverja in palčko cimeta. Nato prelite poljubne čajne lističe oziroma čajno vrečko (pazite na temperaturo, saj se le-ta pri različnih vrstah čaja razlikuje) in pustite stati 2-3minute oziroma tako dolgo, kot je za tisto vrsto predlagano. Po tem času vse precedite, dodajte malo sveže stisnjenega soka limone in po želji še med. Uživate ga lahko tudi kot domači ledeni čaj.
 
Nina Blejc, dipl.dietet. 
Prave čaje kot so zeleni, črni, oolong in pri nas malce manj znani, beli čaj pridobivajo iz listov in listnega brstja rastline Čajevec, katere latinsko ime je Camellia sinensis.