Trenutek nepazljivosti vzrok za dolgotrajne posledice

Statistični podatki kažejo, da se zaradi poškodb in padcev starejših veča število sprejemov v bolnišnico, kar je še bolj izrazito po 65. letu starosti. Podatki kažejo, da starostniki težje prenašajo in imajo hujše posledice kot mlajši ob enakih poškodbah. Kot vzrok slabšega okrevanja pri poškodbah strokovnjaki navajajo slabše splošno zdravje, slabšo kondicijo, degenerativne spremembe in številne kronične bolezni. Okrevanje po poškodbah pri starostnikih je bistveno daljše.
V domačem okolju je največ padcev 
Največ padcev se v starosti zgodi v domačem okolju, ko oseba hodi in nekaj prenaša. Najpogostejše poškodbe so zlomi zgornjih in spodnjih udov, zlom kolka. Pri starostnikih to štejemo že k hudim poškodbam, saj je okrevanje počasnejše ter vodi v izgubo mobilnosti in samostojnosti. 
V moji praksi se pogosto soočam s padci starostnikov. Ko želim izvedeti vzrok padca, mi velikokrat povedo, da sploh ne vedo, kaj se je zgodilo ali da so se noge »zapletle« in podobno. Vzrokov za padec in poškodbo je običajno več hkrati. Poznam nekaj primerov, ko je starejša oseba pred padcem samostojno hodila, bila samostojna pri vsakodnevnih osnovnih opravilih, kot so oblačenje, osebna higiena, ... Zaradi padca je prišlo do zloma kolka. Po zdravljenju, ki je potekalo slab mesec dni, je sledila dolgotrajna rehabilitacija. Oseba je po zlomu kolka postala nepokretna in odvisna od vsakodnevnih aktivnosti. To pomeni, da potrebuje popolno pomoč pri osebni higieni in oblačenju. Poškodba je bila verjetno le pika na i v množici tegob, ki jih je premagovala prej in v celoti gre za veliko izgubo v kakovosti življenja.
Večini ljudi kakovostno življenje pomeni svobodno gibanje, samostojnost pri osnovnih življenjskih opravilih. Vsak starejši posameznik za preprečevanje padcev lahko vpliva tudi sam na način, da okrepi mišično moč in s tem izboljša okretnost, kondicijo.  
Pomembno se je zavedati, da lahko trenutek nepazljivosti hitro spremeni preostanek življenja.

Sabina Laknar, dipl. m. s.
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka EP1, WD