Strah pred zobozdravnikom

Verjetno ne bi nikoli postala zobozdravnica, če to ne bila že moja mama. S tem poklicem sem odraščala. Mamine zgodbe so govorile o tem, kako lepo je, ko lahko človeka s svojim znanjem odrešiš bolečin, kako se ti srce napolni, ko pridobiš zaupanje majhnega otroka, kako je ves tvoj trud poplačan z lepim in zadovoljnim nasmehom. Že med študijem pa sem se začela srečevati s številnimi zgodbami o neprijetnih izkušnjah, o strahu, celo grozi. Polna idealizma in navdušenja sem stopila na poklicno pot. In začela spoznavati, da sem za marsikoga strah in trepet.
Zakaj je tako, če pa želim samo pomagati?
Kako je lahko ena sama neprijetna/boleča izkušnja tako močna, da popolnoma izniči vse ostale neboleče obiske? Zakaj še vedno večina ljudi povezuje obisk zobozdravniške ordinacije s tesnobo in strahom? Če je moja največja želja preprečiti bolečino in bolezen? Ohranjati zdravje in polepšati nasmeh?  Zakaj sem »zobarca« in ne zobozdravnica? Še pred kratkim sem od nekoga slišala, da smo zoboderji.
Usta predstavljajo našo intimo in ranljivost
Usta so povezana s preživetjem. In užitkom. Vodijo v notranjost telesa. Mi se odločamo, kaj spustimo v usta. Če si predstavljamo otroka, ki še ne razume dobro, zakaj mora odpreti usta in dovoliti hladnim in špičastim instrumentom vhod v svoje telo, potem zlahka razumemo občutek nemoči in ranljivosti, ki se zapiše v podzavest. In ki ostaja spremljevalec vseh naslednjih obiskov v zobni ambulanti.
Naj bo prvi stik otroka z zobozdravnikom prijeten
Zato je še kako pomembno, kakšna je otrokova izkušnja v zobni ordinaciji. Resnično pomembno je, da je prvi stik otroka z zobozdravnikom preventivne narave, ko še ni nobenih težav. In da starši izberejo takega zobozdravnika (zobozdravnico), ki ima poleg svoje strokovnosti in primernega odnosa še tisti poseben dar, da zna komunicirati z otrokom. Da si vzame dovolj časa, da se z otrokom spoznata, da si pridobi njegovo (njeno) zaupanje in da se otrok počuti varnega. Ker so potem vsi nadaljnji obiski v ambulanti čisto veselje.
Kaj lahko naredite, če imate manj lepe zobozdravniške izkušnje?  
Najbolj pomembno je to, da izberete takega zobozdravnika, ki mu lahko zaupate, kjer se počutite varne in kjer lahko odkrito in brez zadržkov komunicirate. Poleg tega vam mora ustrezati tudi njegova (njena) energija.  Z vsemi ljudmi se enostavno ne ujamemo.  
Ključ je v zaupanju in občutku varnosti, ter seveda v pripravljenosti, da se soočimo s svojim strahom. Danes so materiali in tehnike dela tako napredovali, da je brezbolečinska dentalna obravnava nekaj čisto vsakdanjega. Je pa res, da je včasih strah tako zakoreninjen, da človek enači neprijetnost z bolečino.
In seveda ne pozabimo na vsakdanjo ustno higieno in redne kontrolne preglede, da do bolezni sploh ne pride.
 
Nataša Prunk, dr.dent.med. 
http://www.zobozdravstvo-prunk.si/