Priporočila za varno delo starostnikov

V zadnjih letih se povečuje pomembnost zdravja na delovnem mestu in uporaba pripomočkov, za olajšanje delovnih naporov. Dokazali so, da se preventiva splača tudi iz ekonomskega vidika (Tompa et.al, 2010).
Podjetja je prepričal ekonomski vidik, posameznika pa naj prepriča osebno zdravje in dobro počutje, ter zmožnost ustvarjalnosti. Preventiva in uporaba pripomočkov je zelo pomembna tudi v domačem okolju. In poudariti moram, da je zelo pomembno, da se preventiva nadaljuje tudi po upokojitvi.
Zelo veliko starejših ljudi si za zapolnitev prostega časa izbere delo na vrtu. Vrtnarjenje  mnoge starostnike pomirja hkrati pa so ponosni, da z delom prispevajo svoj delež k družini.  Kljub temu, da delo na vrtu sprošča, pa hkrati obremenjuje mišični del telesa in pogosto se pojavijo bolečine na raznih delih telesa. Starostniki se mnogokrat precenjujejo in ne poslušajo svojega telesa, ko jim le ta pove, da so utrujeni. Nočejo si priznati, da telo iz leta v leto peša.
Načela za varno in zdravo delo starostnikov
Pametno  je upoštevati nekaj osnovnih načel za varno in zdravo delo kot na primer:
 • pri delu na vrtu uporabljajte primerno orodje in ne poskušajte narediti vsega naenkrat,
 • pri težjih opravilih zaprosite nekoga za pomoč,
 • razporedite si  čas za delo in počitek, 
 • izberite  udobno in stabilno obutev, saj je v natikačih ali sandalih večja nevarnost, da se boste spotaknili  ali vam bo spodrsnilo, 
 • ne vstajajte in ne obračajte se prehitro, saj se ob hitrem vstajanju naglo zmanjša krvni tlak, kar posledično povzroči omotico in padec (s starostjo človek postaja manj okreten in lahko zelo hitro izgubi ravnotežje),
 • pri vsakem opravilu razmislite, kako bi si delo olajšali in si zagotovite dovolj prostora za obračanje,
 • med delom načrtujte tudi odmore in ne pozabiti na pitje zadostne količine tekočine - vode.
Ni malo primerov upokojencev, ki menijo, da morajo vse postoriti v enem dnevu. Pomesti vse okrog hiše, vse pridelke z vrta znositi sami. Vsa ta opravila so težavna, za starejše pa toliko bolj, saj pomenijo zelo veliko obremenitev za hrbtenico. Naslednje dni so prisiljeni počivati, ker imajo hude bolečine v hrbtenici ali drugje. Za vsa težka opravila si je treba organizirati čas in če je le možno razdeliti na več manjših opravil. Povprašajte za pomoč, delo bo narejeno lažje in hitreje, hkrati pa bo zagotovljena tudi družba.
Priporočila za varno izvajanje dela zunaj  
Jesenski  čas je obdobje pospravljanja  tako pridelkov z vrta kot okoli hiše, znotraj nje,… Pri tem delu je pogosto tudi prestavljanje raznih predmetov. Želim podati še nekaj priporočil, ki so preprosta in učinkovita za premeščanje težjih predmetov in veljajo za vsa obdobja človekovega življenja, še posebej pa za starostnike, ko človeško telo ni več tako zmogljivo.
 • Potrebno je pomisliti, da so tla pogosto mokra in spolzka predvsem zaradi pogostih padavin in odpadlega listja, zato je potrebno biti pazljiv in poiskati manj drsečo pot,
 • Zelo dobro je pomisliti na obutev, saj mora biti le-ta  stabilna in ne z visokimi petami, če je le možno z gumijastim nedrsečim podplatom, ki hkrati daje tudi občutek stabilnosti v nogah.
 • Pri prestavljanju ali spravilu večjega ali težjega tovora najprej preverite prost prehod do cilja oz. preverite tla, da ni večjih razpok kamor bi se lahko spotaknili.
 • Zagotovite si osvetljenost, čeprav to morda včasih zahteva boljšo organiziranost časa, saj se je najboljše lotiti dela pri dnevni svetlobi. 
Priporočila za varno dvigovanje težjih bremen
 • Pred dvigovanjem težjih bremen, je potrebno najprej oceniti ali bomo zmogli sami ali potrebujemo pomoč,
 • Vzpostavite dobro ravnotežje in si naredite dovolj prostora za gibanje.
 • Stojte blizu predmeta, ki ga želite dvigniti in bodite v stiku z njim.
 • Pri dvigovanju bremena imejte obvezno kolena pokrčena in vzravnano hrbtenico.
 • Med dvigovanjem bremena napnite trebušne mišice.
 • Pri dvigovanju predmeta se hkrati ne obračajte.
 • Če le imate na razpolago pripomočke za dvigovanje ali premestitev bremena, jih uporabite (manjši voziček za prevoz tovora,…), vendar pa je pri tem potrebno tudi znanje o pravilni uporabi teh pripomočkov, saj nam v nasprotnem primeru ne koristijo.
V domačem okolju se počutimo najbolj varno, vendar se to lahko kaj hitro spremeni, če nismo previdni in ne razmišljamo, kako si lahko delo olajšamo. Običajno lahko s preprostimi ukrepi dosežemo veliko. Nikoli ni preveč, da vedno znova preberemo priporočila, saj jih bomo le tako ozavestili in vselej uporabili v praksi. 
 
Sabina Laknar, dipl.m.s. 
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka EP1, WD