Postavitev družine 

Družina je temeljna enota, osnovna celica za učenje pravilnih odnosov. Hrepenenje po sreči in ljubezni, ki domuje v vsakem človeku, nas vodi v ustvarjanje družine, in v njej se učimo spoštljivih in ljubečih odnosov. To so potem v vsakodnevnem življenju zelo konkretne reči: kako postati dober poslušalec, kako razumeti drugega, kako brez slabe vesti reči ne, kako izražati neprijetna čustva in podobno. Kadar so naši odnosi takšni, da smo v ravnovesju s seboj in z družinskimi člani, takrat se pojavijo tudi občutki sreče in izpolnjenosti.
Zaradi konfliktov je potrebno narediti določene spremembe
Ko se zaradi družinskih konfliktov, ne morejo vzpostaviti ljubeči in spoštljivi odnosi, je potrebno narediti določene spremembe.
Postavitev družine kot psihoterapevtska metoda 
Postavitev družine je psihoterapevtska metoda, ki je izrazito utemeljena na duhovnih razsežnostih. Je način reševanja družinskih konfliktov in čustvenih vozlov. Na družino gleda kot na sistem, ki je v ravnovesju in miru takrat, kadar imajo vsi, ki pripadajo družini, v njej svoje mesto. Zaradi različnih usodnih dogodkov, kot so na primer zgodnja smrt mame, očeta, otroka, splavi (spontani ali umetno povzročeni), hude bolezni, hude prometne in druge nesreče, posvojitve, samomori, spolne zlorabe, vojni dogodki, prihaja do družinskih čustvenih zapletov. Ti usodni dogodki prinesejo breme v družino in veliko močnih čustev. Običajno jih družini ne uspe rešiti in ostajajo v družinskem sistemu ter se na ravni nezavednega prenesejo v naslednjo generacijo.
Družinski dogodki v podzavesti
Marsikateri od usodnih družinskih dogodkov pusti posledice v našem nezavednem, v naši podzavesti. Ko takšen dogodek ali takšno breme pride v družino, se velikokrat razvije obrambni mehanizem in se ljudje vedemo tako, da del te čustvene energije potlačimo, jo zanikamo ali pa se z njo ne ukvarjamo. Potem obtičimo, bodisi v jezi, v občutku krivde, v zameri in si ne dovolimo, da bi to predelali: da bi na primer začutili bolečino, da bi odžalovali. Morda tudi pozabimo na to, kar se je zgodilo ali se celo potrudimo, da pozabimo. Potem se zdi, da smo preteklost že predelali. A v resnici smo le veliko čustev zamrznili in iz ozadja krojijo naše življenje, ne da bi se tega sploh zavedali.
Čustva so ključna 
Morda nam zmanjkuje energije za partnerja, za otroke, bežimo v delo, nakupovanje, internet ... Čutimo, da bi morali osvoboditi svojo življenjsko energijo. Čustva so namreč naložena v plasteh in če bežimo pred solzami, pred žalostjo, pred bolečino, bežimo tudi pred hrepenenjem in željo po povezanosti. To se na postavitvah lepo pokaže – ko gredo predstavniki družinskih članov skozi celoten proces čustvovanja, na koncu prispejo do hrepenenja po povezanosti, do želje po ljubezni. Šele takrat se lahko v družini doseže novo ravnovesje in ljubezen lahko ponovno steče.
S postavitvijo družine pomagamo sproščati, preobražati in zdraviti ta nepredelana družinska čustva, ki velikokrat ovirajo tok ljubezni v družini. Iz nepovezanih družinskih članov, polnih jeze, zamer, maščevalnosti in iz ljudi brez zmožnosti kakršnega koli čutenja, se skozi bolečino, žalost, obžalovanje, solze in hrepenenje vedno znova vzpostavlja zdravilna povezanost, ljubezen, sprava, pomirjenost.
In to vse brez veliko govorjenja, saj vse poteka na subtilen način v energijskem polju družine.

Boštjan Trtnik
Družinski terapevt po metodi postavitve družine
http://www.postavitve.si/