Čustvena gugalnica

Alenka in Brane sta poročena 10 let. Kar dobro se razumeta, opažata pa, da se med njima velikokrat dogaja nekakšen prenos čustev. Ko  Braneta zajame strah, čeprav tega navzven ne izrazi, tudi Alenka čez nekaj časa pri sebi začuti, da jo je strah, čeprav je bila prej povsem mirna.
Morda tudi sami opažate v vašem partnerskem odnosu kaj podobnega, morda v odnosu z otroci. Če neko čustvo tlačimo, ga bo izrazil naš partner ali kdo drug od bližnjih. In seveda obratno - izrazili bomo tista čustva, ki jih skriva naš partner. Nekaj takega se dogaja tudi v primeru Alenke in Braneta­ – njega postane strah, a tega ne pokaže (moški naj bi vendar bili pogumni) in ta strah se na nezavedni ravni prenese na ženo, ki ga izrazi namesto njega. Podobnih primerov je v življenju veliko, tudi zato ker smo ljudje na čustveno-energijski ravni mnogo bolj povezani kot na fizični.
Postanite izbirčni pri vsem kar vam pomaga, da postanete najboljša verzija sebe
  • Da bi zmanjšali učinek prenosa čustev oz. bili manj podvrženi čustvenim vplivom drugih ljudi, je smiselno, da krepite svojo čustveno stabilnost in notranji mir. Če vam je blizu, vsakodnevno izvajajte globinsko sprostitev ali meditacijo. Čez dan bodite pozorni na svoje misli in pri tem postanite dovolj izbirčni. Tako kot je za telo pomembna fizična hrana, je za naše duševno zdravje pomembna duševna hrana. Bodite pozorni na to, kaj gledate po televiziji, kakšno glasbo poslušate, kakšne časopise in knjige berete, kje se gibate v prostem času, s kom se družite, o čem se pogovarjate. Vse, kar vnašamo v svojo duševnost, lahko naša čustva še dodatno razburka ali pa jih umirja.
  • Pomembno je tudi, da se naučite čustvene pismenosti, saj danes s čustvi še vedno ravnamo več ali manj neustrezno. Vzemite čustva kot svoje prijatelje, zaveznike, ki si želijo vaše pozornosti in vašega vodstva. Učite se z njimi konstruktivno ravnati, kajti vsako čustvo ima svojo pozitivno vlogo, svojo funkcijo, če le znamo z njim ravnati.
O svojem čustvenem doživljanju se je seveda dragoceno tudi pogovarjati, saj lahko s tovrstnimi vsebinami poglobimo in obogatimo medsebojne odnose. Problem je le v tem, da se velikokrat o tem težko pogovarjamo, ker se drug drugemu ne upamo čustveno odpreti. Nekateri ljudje sploh nimajo pravega stika s svojimi čustvi in se ne zavedajo, kaj čutijo. Za njih je zato prvi korak k bolj ustreznemu ravnanju s čustvi zavedanje in iskanje odgovorov na vprašanje: "Kaj sedaj ob-čutim?"
Boštjan Trtnik
Družinski terapevt po metodi postavitve družine 
http://www.postavitve.si/
Da bi zmanjšali učinek prenosa čustev oz. bili manj podvrženi čustvenim vplivom drugih ljudi, je smiselno, da krepite svojo čustveno stabilnost in notranji mir.