Komunikacija je srce odnosov

Besede so kakor čebele: pikajo ali prinašajo med. Izbirajte svoje besede, kakor izbirate svoje jedi. Če odpreš usta, morajo tvoje besede veljati več kot molk. Bolj pomembno kot to, kar rečemo, je to, kaj drugi slišijo.
Se znamo pogovarjati?
Vsaka od uvodnih misli na svoj način govori o tem, kako je v našem življenju komunikacija v resnici pomembna. Z njo vzpostavljamo medsebojne odnose, jih poglabljamo in bogatimo, lahko pa tudi zapletamo in razdiramo. Vsekakor naša komunikacija močno vpliva na kakovost medsebojnih odnosov, od katerih je v veliki meri odvisna tudi kakovost našega življenja.
Pomislite kolikokrat se v resnici z drugimi ljudmi pogovarjamo na način – da si želimo izmenjati sporočila in se medsebojno obogatiti. Vse prevečkrat so naši pogovori usmerjeni na to, da želimo uveljaviti svoj interes, mnenje ali stališče in so naša čustva pri tem bolj razgreta kot običajno. Takrat se lahko razvijejo zelo vroče in naporne polemike.
Posledice tekmovalnosti v komunikaciji
Kadar smo tekmovalno (»Ti bom že pokazal, kdo ima prav!«) naravnani v dialogu, smo nepravični in marsikdaj tudi nasilni. Nepravični smo, ker v resnici nismo odprti za sogovornikova sporočila, hkrati pa od njega pričakujemo, da bo prisluhnil našim pojasnilom, argumentom ali razlagam. Če pri tem drugemu vsiljujemo svoje mnenje, smo tudi nasilni, ker prestopamo mejo odgovornosti. Po takšnih pogovorih običajno ni »zmagovalcev«, so samo poraženci.
Četudi je navsezadnje obveljala naša, še ne pomeni, da smo »zmagovalci«, ker ni nujno, da je drugi popustil zato, ker smo ga prepričali. Lahko se nas boji, lahko se boji konfliktov, lahko si misli, da smo trmasti in da se z nami ne splača pregovarjati. Do takih »dvobojev« običajno prihaja zato, ker ljudje mislimo, da je cilj pogovora, da prepričamo drugega v svoj prav ali pa da pridemo do enakega mnenja.
 
Boštjan Trtnik
Družinski terapevt po metodi postavitve družine 
http://www.postavitve.si/