Kakšni so učinki postavitve družine?

Vsakdo, ki ima svojo postavitev, izkusi blagodejne učinke. Spremeni se mu pogled na njegovo družino in družinske člane, saj lahko bolj objektivno doživi sebe in tudi druge družinske člane. Seveda pride tudi do čustvene razbremenitve: nekaj jeze, zamere, občutkov krivde, strahov, bolečine, žalosti se sprosti, preobrazi, družinski člani se razbremenijo, pomirijo in bolj povežejo.
Včasih se zgodijo še kakšni nepričakovani učinki, ko gredo udeleženci po delavnici spet v odnose in v življenje. Kateri od družinskih članov, ki se dolgo časa ni oglasil, jih na primer pokliče, da naveže stik, ali pa čutijo, da je odnos drugačen, da je komunikacija drugačna. Postavitev namreč vpliva na vse: na živeče, na prednike in na prihodnje rodove. Na delavnici se preobraža celotna rodbinska energija.
Pomen skladnosti družine
V skladnih družinah vlada vzdušje medsebojne naklonjenosti, spoštovanja in zaupanja. Vsi družinski člani si prizadevajo za dobre odnose in so odprti za osebno in duhovno rast. Seveda temelj družine predstavljata mati in oče in njun partnerski odnos. Zavedata naj se, da sta najprej partnerja in nato starša, zato je dragoceno, da si znata tudi kot partnerja vzeti dovolj skupnega kakovostnega časa. Pri vzgoji otrok je pomembno, da jim damo dovolj ljubezni in tudi dovolj odgovornosti, ki je seveda prilagojena njihovi starosti in čustveni zrelosti.
Harmonija ni nekaj, kar bi v družini trajalo večno, saj so konflikti sestavni del življenja. Družina je že v osnovi konfliktna skupina, v kateri se srečujemo z različnimi potrebami, željami, vzorci družinskih članov, tu so razlike med spoloma in v generacijah, pa različni temperamenti … Pravi izziv za razvijanje duhovne ljubezni je iskanje takšnih rešitev, ki so sprejemljive za vse člane družine in s katerimi so vsi vsaj delno zadovoljni. Postavitev družine nam pomaga tudi pri tem.
Čustvena preobrazba
Zagotovo postavitev prinese čustveno preobrazbo in zelo verjetno je, da bo vsak postavljavec takšno razbremenitev tudi čutil. Koliko se lahko na neki postavitvi reši, je odvisno predvsem od posameznikove in družinske karme, pa tudi od tega, ali ima nekdo postavitev prvič ali jih je imel že več. Pri nekom lahko pride do čudežne razrešitve in razbremenitve. Nekdo drug pa bo moral še z lastnim trudom in prizadevanjem nekaj narediti. Takrat lahko začuti, da ima več moči in se lažje sooča z ljudmi, ki mu v življenju povzročajo težke občutke ali težave.
 
Boštjan Trtnik
Družinski terapevt po metodi postavitve družine 
http://www.postavitve.si/ 
Postavitev namreč vpliva na vse: na živeče, na prednike in na prihodnje rodove. Na delavnici se preobraža celotna rodbinska energija.