Brez gibanja se človek hitreje stara

Vsak je odgovoren za lastno zdravje z zavedanjem, da sam lahko veliko vpliva na svoje dobro počutje in zdravstveno stanje. Brez gibanja se človek hitreje stara. Številni menijo, da se dovolj gibajo, vendar pa so raziskave pokazale, da se redno in primerno giba le približno 30 % starostnikov.
Seveda je treba s telesno aktivnostjo začeti počasi in sistematično, še posebej, če to do sedaj ni bilo na vsakodnevnem urniku. Občasna in prenaporna telesna dejavnost povečuje tveganje za nastanek poškodb. Tega si nihče ne želi.  Po telesni dejavnosti si vrnemo občutek uspeha in vrednosti. Ljudem v starosti ta občutek zadovoljstva in koristnosti veliko pomeni, ker ne želijo biti breme družbi.
Pomen vzdrževanja gibljivosti 
Z gibanjem ohranjamo moč, vzdržljivost, prožnost in ravnotežje, kar pa z vsakim letom staranja postaja vse bolj pomembno. Star človek z zmanjšano gibljivostjo in ravnotežjem je zelo dovzeten za padce in ravno to je največkrat vzrok poškodb v starosti. Tudi rutinska opravila postanejo vse težja. Že samostojno oblačenje, vstajanje, hoja in osebna higiena za marsikoga predstavljajo velik zalogaj. Pri teh opravilih se v praksi pokažejo razlike med ljudmi, ki so redno vzdrževali kondicijo in med tistimi, ki tega niso počeli. V praksi starostniki povedo, da so si ravno z gibanjem ohranili vitalnost.
Danes je na izbiro zelo veliko število vadb, ki jih lahko starejši posamezniki uporabljajo za ohranjanje gibčnosti. Najpogosteje si sicer ljudje v starejšem obdobju izberejo hojo, saj si na preprost način zagotovijo redno telesno aktivnost. Je praktična, ker si vsak posameznik lahko prilagodi intenzivnost vadbe in jo lahko izvaja v skoraj vsakem vremenu.
Zelo pomembno je, da vsak izbere primerno aktivnost, ki ga izpolnjuje. Le-tako bo aktivnost redno in z veseljem izvajal. Številni strokovnjaki zagovarjajo, da je redno gibanje v naravi vsaj 20 minut precej bolj vredno, kot pa večji telesni napor enkrat tedensko. Z malimi preprostimi koraki lahko veliko naredimo za svoje telo in počutje. Vsak naj izbere tisto obliko gibanja, ki ga najbolj sprosti in včasih ni potrebno veliko za boljše počutje.
 
Sabina Laknar, dipl.m.s. 
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka EP1, WD