Zavedanje in sprejemanje sebe sta ključ do zdravja

Zadnja leta vse bolj spoznavam, kako sta zavedanje ter sprejemanje sebe in življenja ključ do zdravja. Z vami bi tokrat želela deliti nekaj spoznanj, v upanju, da z njimi navdihnem tudi koga od vas.
Ko sem se mesece borila s svojo nespečnostjo in preizkušala vse možne rešitve in terapije, sem prišla do spoznanja, da bolj kot se s »težavo« borim in jo skušam odpraviti, bolj se mi na nek način izmika. Nekaj časa mi je pomagala ena terapija, a nespečnost se je vrnila, potem je pomagalo kaj drugega, toda spet le za krajši čas. Kljub temu, da sem se veliko gibala v naravi, spremenila prehrano, meditirala in pisala dnevnik, sem se ponoči še vedno kar pogosto prebujala in težko zaspala nazaj.
Medicina uma in telesa
V želji, da bi spoznala, kako lahko rešim mojo težavo, sem se vpisala na tečaj medicine uma in telesa. Počasi sem začela poglabljati svoje znanje s področja psihosomatskih bolezni, ter vpliva čustev in misli na naše počutje in zdravje. Spoznavala sem, da je pogosto naša največja težava prav v ne sprejemanju določenih čustev, bolečin in težav. Naš organizem deluje popolno, ko smo v sebi in z okolico v ravnovesju.
Namen simptomov
Ko se pojavijo spremembe, ki niso skladne z nami (najsi bodo to odnosi, okolje, ki nam ne ustreza, hrana, ki ni dobra za naše telo, …), se začnejo v telesu odražati določeni simptomi in znaki. Njihov namen je, da nas spomnijo na nas, da postanemo bolj pozorni in zavestni. Pogosto je že zavestna pozornost, ki jo namenimo sebi in znakom telesa, ki jih zavračamo, dovolj, da ti počasi izzvenijo. Enkrat zato, ker enostavno spoznamo, kje smo pozabili nase in to počasi popravimo, drugič zato, ker si dovolimo biti takšni kot smo in občutiti vse kar nam neprijetno. Ko se nehamo boriti s svojo nespečnostjo, bolečinami, boleznijo, se avtomatsko odpremo ljubezni do sebe in podpori, ki prihaja do nas ves čas, a je ne vidimo ali sprejmemo, ko smo v krču zaradi bolečine, strahu, nezaupanja, ...
Priporočilo za branje 
Priporočam vam nekaj čudovitih knjig, ki opisujejo in govorijo prav o tem. V njih boste našli več o tem, da ko postanemo zavestni, si dovolimo čutiti, občutiti in sprejmemo preizkušnje (najsi bodo v obliki bolečin, nespečnosti, avtoimunskih bolezni, tesnobe…) se odpremo za proces zdravljenja, harmoničnega pretoka življenja in dobimo odgovore na vprašanja h katerim nas kličejo te »težave« ali preizkušnje.
Knjige, ki vam jih toplo priporočam v branje so:
  • Anita Moorjani: Z roba smrti v pravi jaz
  • Dr. Bernie Siegel: Ljubezen, medicina in čudeži
  • Dr. Frank Kinslow: Skrivnost trenutne ozdravitve
  • Dr Lissa Rankin: Z umom nad medicino, Ozdravimo strah
  • Boris Vene: Zdravje je v nas
Vsem nam želim, da si dovolimo čutiti, občutiti in sprejeti izzive, ki nam jih nosi življenje.
 
Tatjana Trajkovska, dr. med.  in mentorica za aktiviranje notranjih potencialov
 http://tatjanatrajkovska.eu/