Kaj, če so to nebesa?

Sploh se ne zavedamo kako nam miti preprečujejo doživljanje nebes na Zemlji.  Kaj, če bi ta trenutek spoznali, da so to nebesa? To fizično življenje, ki ga živimo prav zdaj. Peščica vas najbrž razmišlja: ''Če so to nebesa, potem grem raje v pekel.''. Vas popolnoma razumem, prav tako kot tudi avtorica knjige: Kaj, če so to nebesa? Doživela je težke stvari v otroštvu. V zadnjem obdobju življenja je prebolela raka, vendar je tudi na novo zaživela in nato napisala zanimivo knjigo, kjer govori o desetih mitih. Jaz bom predstavila dva, in sicer za to, da vas morda spodbudim k branju te zanimive knjige. Največja vrednota, ki jo spoznamo ob branju te kjnige je, kako pomembno je ljubiti samega sebe in si ustvariti občutek, da smo nekaj vredni. Avtorica knjige Anita Moorjani je ustvarila čudovit uvod:  
Ko sem bila rojena v ta svet, sem znala edinole ljubiti, se smejati in navzven svetlo sijati.
Nato pa, ko sem odraščala, so mi ljudje ukazovali, naj svoj smeh zatrem. ''Življenje moraš jemati resno,'' so mi rekli, ''če se želiš v tem svetu prebiti do uspeha.'' Tako mi je torej smeh zamrl.
Ljudje so mi naročili: ''Budno pazi, koga ljubiš, če ne bi rada, da ti stre srce.'' Tako sem torej prenehala ljubiti.
Rekli so: '' Ne sij vendar tako svetlo, saj s tem pritegneš vse preveč pozornosti.'' Tako mi je torej zamrl sij in ostala sem majhna, zdelana.
Umrla sem, nato pa se v trenutku smrti zavedala, da je v življenju pomembno edinole ljubiti, se smejati in svetlo sijati!
Mit: Dobiš, kar si zaslužiš
Vsi smo vredni brezpogojne ljubezni, že samo s tem, ker smo, to kar smo. Ne glede na to, kakšno napako storimo, vesolje premore odpuščati. Ljudje zmoremo to, saj smo navsezadnje vsi povezani v eno celoto. Kaj za vas pomeni beseda brezpogojna ljubezen? Zame pomeni dopustiti, da vse teče s svojim tokom in da je vsak, to kar je, kar si želi zase, brez sprememb. Takoj ko v ljubezen postavljamo pogoje, postane nekaj čisto drugega.
Nasvet: Ko vas drugi kakorkoli ponižajo, se zavedajte, da so njihova dejanja neposredne projekcije njihovega lastnega stanja bolečine in zmede. Naučite se različnih tehnik, kot je na primer tapkanje (EFT), dihalne vaje ali meditacija, da pomagate osvoboditi tesnobo in čustvene odzive, zaradi katerih se znajdete v stresni situaciji ali ste ujeti v preteklosti.
Mit: Ljubiti samega sebe je sebično
Ne moremo dajati tistega, česar nimamo. Zato je tako pomembno, da ljubimo sami sebe, preden lahko resnično ljubimo kogar koli drugega. Ampak nas so učili ravno obratno, da je sebično, če dajemo sebe na prvo mesto. Ne gre za to, da se nenehno hvalite in si dopovedujete, kako ste popolni, brez napak in nori sami nase. Gre za to, da vzljubite resnične sebe, osebo, ki včasih zgreši in razočara druge. Da si boste stali ob strani, tudi če vam ne bo nihče drug.
Nasvet: Pišite dnevnik in si pri vsakem vnosu zapišite pet svojih pozitivnih lastnosti. Običajno se samo kritiziramo, zato je pomembno, da opazimo tudi naše pozitivne lastnosti, ki nas krepijo in večajo samozavest.
Ali sem srečen/a?
Vprašanja, ki si jih lahko zastavite v tem trenutku so:
  • Kako se lahko bolj ljubim?
  • Kaj bi rad počel prav zdaj?
  • Ali sem srečen?
  • Sem preveč samokritičen?
  • Kaj lahko storim zase jutri in dan za tem?
  • Če bi bil prav zdaj na smrtni postelji, kaj bi želel povedati tistim, ki bi jih puščal za sabo?
Ne razmišljajte preveč. Samo poslušajte svoje telo, vselej vas bo vodilo v pravo smer.
Vir: A, Moorjani. (2016). Kaj, če so to nebesa?.Gnostica, Ljubljana.
 

Anja Blatnik,
Študentka VSŠKV