Navdihnjeni z vonjem ljubezni

Uporabnost vonjev ima bogato zgodovino. Kleopatra jih je spretno uporabljala pri zapeljevanju tako sovražnikov kot ljubimcev. Legenda pravi, da je na poti proti grškim otokom z esenco jasmina in vrtnice, po nekaterih zgodbah tudi sandalovine, prepojila vsa svoja oblačila, obleke služinčadi in celo jadra ladjevja. Morski vetrič je nosil vonj daleč po morju, Mark Antonij pa se je vanjo zaljubil, še preden je ladja dosegla pristanišče.
Feromoni so ključni
Vse živali sproščajo spolne feromone, nežne kemične signale, ki sprožijo naravni odziv pri partnerju nasprotnega spola. Odziv je lahko privlačen ali odbijajoč ter bolj in manj intenziven. Nekateri metulji ga lahko zaznajo tudi na deset kilometrov, morski ježki pa sproščajo feromone kar v vodo. Tudi ljudje pri tem nismo izjeme, imamo pa eno posebnost: uporabljamo parfume, (umetne) vonje drugih rastlin in živali, s katerimi prekrijemo svoj naravni vonj. S tem v resnici zmedemo in zavedemo simpatijo, saj to povzroči kratek stik pri  pošiljanju kemičnih signalov.
Vonje povezujemo z izkušnjami
Čeprav so tako jasmin, vrtnica in sandalovina kot tudi ilang ilang, pačuli, vanilija sprejeti kot univerzalni afrodiziaki, ultimativni afrodiziak ne obstaja. Ljudje imamo čutilo za voh zelo individualizirano in zelo povezano s spominom. Nekateri vonji so nam všeč in drugi sploh ne, nekateri – čeprav morda za okolico neprijetni – pa v nas vzbujajo občutke ugodja, saj jih povezujemo s prijetno izkušnjo. Ker so vonji značilni za določena geografska področja, ima tudi vsako ljudstvo drugačen odnos do vonjev. Afrodiziaki, ki izhajajo iz mediteranskega okolja, so zato rožmarin, bazilika, mirta, muškatna kadulja, poprova meta, šetraj, vrtnica ipd. Možnosti in kombinacij je veliko in vsak pri sebi najbolj ve, kaj ga privlači tako močno, da mu zmeša glavo.
Aromaterapija pri povečanju čutnosti, senzualnosti in erotičnosti lahko pomaga na dveh nivojih. Prvič, neposredno kot afrodiziak, in drugič, posredno z vplivom na druga čustvena stanja. Uravnoteženost uma in telesa je lahko najbolj senzualen odnos.

Melani Kovač 
Klinična aromaterapevtka
http://aromainstitut.si/ai/