Visok krvni tlak ne boli, zato je nevaren   

Krvni tlak je pritisk, ki ga izvaja kri na stene žil, skozi katere se pretaka. Krvni tlak ima dve različni vrednosti, in sicer: zgornjo, ki jo imenujemo sistolični tlak, in spodnjo, imenovano diastolični tlak. Sistolični tlak nam kaže vrednost tlaka v času sistole (krčenja srca), diastolični tlak pa v fazi, ko srce miruje.
Krvni tlak izražamo v enotah, imenovanih mm živega srebra (mm Hg), optimalen znaša okoli 120/80 mm Hg. O povišanem tlaku govorimo pri vrednosti 140/90 ali več. Zagotovo ena sama meritev povišanega krvnega tlaka ni osnova za preplah. Nas pa vsekakor opozori na to, da si tlak pogosteje izmerimo in smo na vrednosti pozorni.
Vzroki za nastanek visokega krvnega tlaka
Zakaj se pojavi povišan krvni tlak in kaj k temu še dodatno prispeva? V medicini govorimo o t. i. esencialni arterijski hipertenziji, kadar se pojavi povišan tlak brez kakšnega posebnega drugega vzroka v telesu. Navadno se to zgodi po 45. letu in pogosteje pri moških ter osebah, katerih starši imajo povišan tlak.
Dodatni dejavniki, ki prispevajo k dvigu, so:
  • debelost,
  • prekomerno uživanje slane hrane,
  • alkohol,
  • kajenje.
Vsekakor pa naj omenim kot enega bistvenih dejavnikov stres. V današnjem hitrem tempu življenja je namreč stres izjemno pomemben vzrok – povod za številne bolezni, tako akutne, še zlasti pa kronične. Stres namreč močno dvigne nivo adrenalina in drugih stresnih hormonov v telesu. Adrenalin povzroči stisnjenje (kontrakcijo) žil in tudi pospeši utrip srca, posledično nam tlak v žilah naraste. Tudi pomanjkanje gibanja, predvsem aerobnih aktivnosti (hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, planinarjenje in druge oblike vadbe), močno pripomore k dvigu tlaka. Bistveno redkejša je sekundarna hipertenzija, pri kateri je zvišan tlak posledica kake druge bolezni v telesu (zoženost ledvičnih žil, bolezni ščitnice, nadledvične žleze …).
Posledice visokega krvnega tlaka
Največji problem, ki ga sama vidim pri povišanem tlaku, je ta, da navadno ne boli, mnogi ga ne čutijo. Le redki ljudje imajo glavobol, omotico, tesnobo v prsih, navale vročine v glavo, … Ker ga ne čutijo, tudi ne vedo, da imajo povišan tlak. Spet drugi (pogosteje moški!) pa ignorirajo dejstvo, da je tlak zvišan – češ, saj ne boli, saj je vse ok. Ravno to je lahko vzrok za to, da ga ne zdravijo, kar lahko pripelje do posledic, kot so: razvoj hipertoničnega srca (povečano, obremenjeno srce, ki nima več normalnih funkcij), okvar manjših žil na ledvicah, v očeh in drugih srčno-žilnih dogodkov (kapi, infarkti …).
Osebna odgovornost za opustitev slabih navad
Naj vam na srce položim dejstvo, da imamo zdravje vsi predvsem v svojih rokah in da lahko sami kar največ naredimo za to, da bi preprečili ali zdravili visok krvni tlak. Danes lahko greste na dolg, sproščujoč in osvežujoč sprehod in se vprašate, kaj v vašem življenju je tisto, kar vas bremeni in bi lahko začeli spreminjati. Kateri odnosi, ljudje vas podpirajo in obratno? Katera hrana me lahko podpre in kaj bi bilo dobro, da opustim.
Predvsem pa opozarjam, da poiščete strokovno pomoč in podporo ter ne ukinete zdravil, dokler imate povišan krvni tlak. Vedno obstaja rešitev!

Tatjana Trajkovska, dr. med, spec. druž. med. in akupunkturistka
http://tatjanatrajkovska.eu/
Naj vam na srce položim dejstvo, da imamo zdravje vsi predvsem v svojih rokah in da lahko sami kar največ naredimo za to, da bi preprečili ali zdravili visok krvni tlak.