Kako sem se naučila spremeniti misli

Kaj vse se z nami dogaja, ko se soočamo z dogodki v našem vsakdanu?  Čustva kot so veselje, jeza, užaljenost, zadovoljstvo, žalost, navdušenje,… vplivajo na naše obnašanje in tudi zdravje.   
Med študijem na Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes Ljubljana, me je pri predmetu Managment stresa v drugem letniku najbolj pritegnilo spoznanje, kako lahko z lastnimi mislimi pripomoremo k fizičnem in duševnem zdravju. Ko se znajdem v stresni situaciji, z zanimanjem spremljam, kako se v dani situaciji počutim, kako razmišljam, mislim. Med vsemi doživljaji se opazujem, kakšne so moje čustvene reakcije, kako se obnašam,  kakšni so moji občutki,  kako delujem. In na kakšne vse načine lahko reagiram. Zavestno se trudim prepoznati pozitivne in negativne misli.
Za sabo ima izkušnjo doživljanja tesnobe. Nekajkrat je bilo je tako hudo, da sem mislila, da je nekaj narobe z moji pljuči ali srcem. S tem namenom sem opravila nekaj preiskav, ki so pokazale, da sem fizično zdrava. Šele, ko sem predelala težave, ki so se takrat dogajale v mojem življenju, se je moje zdravstveno stanje izboljšalo.  Sedaj razumem kaj pomeni stres in kako lahko vpliva name. Zato si  zdaj znam pomagati v stresnih situacijah na način, da se zavestno odločim za izbiro čim več pozitivnega v mojem življenju. Pomislim na družinske člane, prijatelje, ki jih imam rada, na to da sem zdrava, da imam dom, ter da lahko delam. Odpravim se na daljši sprehod v naravi, preberem kakšno navdihujočo misel. Vse to mi pomaga, da se pomirim in ohranjam  moje duševno in fizično zdravje.
 
Če verjamemo, da nam bo uspelo ali verjamemo dan nam ne bo uspelo, imamo prav (Henry Ford)
Ines Klemenčič
Študentka  programa Velnes