Izgorelost kot stanje telesne, mentalne in čustvene izčrpanosti

Najpogosteje pride do izgorelosti zaradi prekomernih obremenitev na delovnem mestu, lahko pa se pojavi tudi kot posledica dolgotrajnih obremenitev na več življenjskih področjih (služba, dom, odnosi…). Za izgorelost so bolj dovzetni ljudje z nizko samopodobo in samospoštovanjem, pa tudi ljudje, ki so po naravi perfekcionisti in stremijo k visokim dosežkom in storilnosti.
Stopnje izgorelosti
Izgorelost se običajno razvija več let in je zato pogosto v začetnih fazah neopažena. Proces izgorevanja razdelimo na 3 stopnje:
 • izčrpanost,
 • ujetost,
 • adrenalna izgorelost.
V začetnih stopnjah se izgorelost kaže predvsem z brezvoljnostjo, tesnobo, kronično utrujenostjo, bolečinami, motnjami spanja, prebavnimi težavami, umikom od ljudi, pomanjkanjem veselja in energije za dodatne aktivnosti ter delo.
V polno razviti fazi - adrenalni izgorelosti ima bolnik lahko številne telesne simptome (hitri utrip, nihanje pritiska, prebavne motnje, vrtoglavico, hudo utrujenost, mravljinčenje, pogoste prehlade, lahko tudi srčni infarkt ali kap…), čuti izjemen odpor do službe, zelo pogosto  ga spremljajo še depresija, anksioznost, huda nespečnost, občutek ranljivosti, razvrednotenosti, nezmožnost koncentracije, odločanja, jokavost, izolacija od ljudi…
Posledice izgorelosti
Vse to izjemno vpliva na kakovost življenja, ne le na njegovo fizično in psihično zdravje, pač pa tudi na odnose z družino in okoljem. Izgorela oseba je lahko razdražljiva, žalostna, cinična, pogosto tudi jezna, besna. Mnogi se umaknejo iz družbe in lahko iščejo uteho v alkoholu, drogah ali celo razmišljajo o samomoru.
Okrevanje od izgorelosti je navadno dolgotrajen proces, ki je močno odvisen tudi od motivacije posameznika. Pogosto je potrebno konkretno spremeniti način življenja, dela in tudi razmišljanja ter čustvovanja.
Kako lahko preprečimo izgorelost?
 • Na delovnem mestu je lahko eden izmed programov za preprečevanje izgorelosti preventivni program za zmanjšanje stresa, ko z iskrenim pogovorom v timu prisluhnemo posamezniku. Če so odnosi v timu in doma dobri, lahko pravočasno opazimo znake pri posamezniku in mu ponudimo pomoč, svetovanje.
 • Sami lahko izgorelost preprečimo tako, da si prisluhnemo, se naučimo tehnik za zmanjševanje stresa, si vzamemo dovolj časa za počitek, spanec, preživljanje časa v naravi. Če smo po naravi oseba z nizko samopodobo in imamo težave s postavljanjem mej, je izjemnega pomena naš osebni razvoj ter delo na  sebi, saj se tako naučimo boljšega odnosa s seboj, svojim telesom, znamo izraziti svoje potrebe in postavljati meje.
K zdravljenju izgorelosti pomembno pripomorejo
 • Psihoterapija
 • Preživljanje časa v naravi
 • Meditacija, vodenje dnevnika
 • Pogovori, druženje z ljudmi, ki se jim lahko zaupamo
 • Coaching, delavnice zavestnega življenja, čuječnosti, avtogenega treninga
 • Sproščanje: savna, masaža, globoko dihanje, joga, tai chi, avtogeni trening
 • Kakovostna hrana in določeni prehranski dodatki (veliko vitamina C, B kompleks, magnezijev citrat, omega maščobe…)
 • Akupunktura
Proces zdravljenja je običajno dolgotrajen, vendar ga lahko vzamemo kot spodbudo, da življenje končno usmerimo kot si želimo, raziščemo svoje potenciale ter naredimo potrebne spremembe. Naše življenje je vredno, da ga živimo polno, da počnemo stvari, ki jih imamo radi ter smo obdani z ljudmi, v katerih družbi se počutimo dobro.
Tehnika sproščanja, ki vas bo hitro umirila in vam dvignila energijo
 1. Najdemo udoben prostor, se usedemo ali uležemo na hrbet, tako da so noge in roke sproščene.
 2. Naredimo 2 – 3 globoke vdihe skozi nos in izdihe skozi usta.
 3. Nato zapremo usta in dihamo samo skozi nos.
 4. Položimo roke na trebuh in zapremo oči.
 5. Dihamo počasi, globoko in enakomerno  tako, da se pri vdihu trebuh razširi in pri izdihu  sprosti. To počnemo minuto ali dve.
 6. Že čez nekaj minut boste opazili, da ste se umirili.
Vajo ponovite nekajkrat na dan – naj vam preide v navado! Ko jo boste že ponotranjili, lahko kjerkoli samo z nekaj dolgimi dihi (sredi polne trgovine, sestanka ali prometne konice) najdete svoj mir.
 
Več o možnostih zdravljenja izgorelosti najdete  na: http://tatjanatrajkovska.eu/izgorelost/
 


Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž. med in akupunkturistka
Za izgorelost so bolj dovzetni ljudje z nizko samopodobo in samospoštovanjem, pa tudi ljudje, ki so po naravi perfekcionisti in stremijo k visokim dosežkom in storilnosti.