Problem je stres zaradi stresa

Kadarkoli se nahajamo v stresni situaciji, je mikavno pomisliti, »to se mi ne bi smelo dogajati,« vendar je veliko bolj smotrno sprejeti dejstvo, da se nekaj resnično dogaja in se nato odločiti, kaj je potrebno narediti naprej: ali narediti korak naprej, če se nahajamo v situaciji, kjer lahko karkoli vplivamo ali  poskrbeti najprej zase in če je potrebno s tem narediti tudi korak nazaj. Včasih postanemo zbegani ob takšnih odločitvah in ukrepamo napačno. V situaciji, ki  za nas ni spremenljiva, reagiramo eksplozivno ali pa ostanemo mirni in se držimo nazaj, ko bi morali ukrepati. Ni glavni problem stres, temveč stres zaradi stresa.
Poiščite svojo rešitev
Obstaja rešitev in vsak ima svojo. Če je morda še nimate, ne skrbite, našli jo boste. Tudi sama sem jo kar nekaj časa iskala ali pa sem jo sčasoma le zamenjala. Včasih sem se osredotočila le na dihanje in klasično pomiritev: ,,Vdihni, Anja, saj bo vse v redu. Zmoreš to.''
Pred letom dni sem izgubila zelo pomembno osebo v mojem življenju in lahko rečem, da sem drugačna od tistega dne dalje. Drugače gledam na svet. In poleg vsega, imam od takrat drugačen način za pomiritev. Noč in dan nosim okoli vratu zlato verižico, ki mi jo je ta oseba podarila že v otroštvu. Kot obesek sem dodala prstan, ki je nekega dne pripadal njej. Sicer ni znano, kakšen pomen je imel zanjo, vendar zame ima neopisljivega.
Zakaj vam govorim vse to? Vsakič, ko postanem nestrpna, naletim na neprijetno situacijo, sem pod stresom, imam tremo, s prsti objamem omenjen prstan in se spomnim na to osebo, ki mi je vlivala življenjsko energijo. In še vedno mi jo.
Le da je sedaj moj vir energije njen prstan.
 
Anja Blatnik
Študentka programa Velnes