Uporaba Emmett tehnike na konjih

Ross Emmett je izumitelj EMMETT tehnike. Danes živi in dela v Townsvillu v Avstraliji. V klinični praksi deluje že od leta 1981. V zadnjem času potuje po svetu in poučuje ter izvaja seminarje o svojem unikatnem vpogledu v telo. Ross Emmett je razvijal in uporabljal svoje tehnike na živalih veliko prej, preden je sploh razmišljal o preizkušanju tehnik na svojih prijateljih.
V Avstraliji so s terapijami Emmett za živali začeli 2013. Dobro so jo sprejeli ljudje z različnih področij: lastniki konj, konjski navdušenci, tekmovalci,… prav tako pa tudi veterinarji, kiropraktiki za živali in medicinsko osebje za živali. V Sloveniji trenutno še nimamo Emmett terapevta za živali.
Emmett terapija na konjih terapevtom koristi tudi pri delu z ljudmi
Za certificirane terapevte, ki profesionalno obravnavamo ljudi, je bila delavnica Emmett terapije na konjih izjemna izkušnja, ki nam bo koristila pri našem delu z ljudmi.
Lahko rečem, da je delo z živalmi nekaj posebnega, tako drugačnega in hkrati podobnega kot pri delu z ljudmi. Vsaka vrsta živali ima svoje posebnosti, zato je potrebno upoštevati osnovne varnostne smernice - kar še posebej velja pri tako velikih živalih kot so konji. Večina terapevtov nas je imela nekakšno strahospoštovanje do konjev; predvsem zaradi velikosti živali. Na koncu delavnice smo se terapevti znebili nelagodnega občutka, ostalo pa nam je veliko spoštovanje do teh živali. 
Samozdravljenje pri živalih in ljudeh
Delo na živalih je zares nekaj izjemnega. Človek se od živali loči, ker ima razum, ki pa nas lahko tudi ovira. Živa bitja - živali in ljudje imamo edinstveni sistem samouravnavanja in samozdravljenja. Človek lahko ta sistem deloma zavira, ker se ne prepusti in v današnjem hitrem tempu niti ne zna več poslušati ter slišati svojega telesa.  Ko nas telo začne opozarjati z bolečino,  se začnemo zavedati, da bo potrebno nekaj narediti. Kljub temu, da je poznanih kar nekaj uspešnih terapij kot sta Bownova terapija in Emmett terapija, se ljudje včasih težko prepustijo in dovolijo telesu, da s pomočjo terapevta najdejo ugodno rešitev za njihove težave. V tem delu nas živali veliko naučijo.
Odziv konj na Emmett terapijo
Živali - v našem primeru konji,  živijo v sedanjem trenutku. Živali ne razmišljajo, ali bo po terapiji prišlo do izboljšanja stanja ali ne. Preprosto in hitro pokažejo, ali jim nekaj odgovarja ali ne.  Pri konjih so ti znaki, ki so za terapevta tako zelo pomembni, lepo vidni, ravno zaradi velikosti  živali. Konji so nam pokazali, da jim določen dotik odgovarja na preprost in razumljiv način.
  • Ugodno stanje so najpogosteje pokazali na način, da so se za kratek čas popolnoma umirili, konj je glavo sklonil in počival.
  • Veke so postale težke, v nekaterih primerih je konj celo zazehal ali malo zastrigel z ušesi ter zazibal z usti.
  • Če je konj imel bolečino, je le -to jasno pokazal na način, da se je umaknil od terapevta ali zelo »zbistril« pogled, ter odločno premaknil glavo proti mestu bolečine.
Naš svet je tako raznolik in čaroben in ravno to nas lahko uči življenja.  Mnogokrat smo zaskrbljeni za veliko let nazaj in veliko let naprej. Manjka pa nam znanje kako živeti in užiti ta trenutek. Seveda smo razumna bitja in je pomemben plan preživetja za naprej. Pomembno pa je tudi, da se naučimo vzeti čas zase in slišati telo kaj nam pove, biti odgovorni do lastnega zdravja in s tem do sebe, ter živeti ta trenutek, zdaj! 

Sabina Laknar, dipl.m.s.
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka CET, TUTOR, EP1, EP2, EP3, WD
 
Za certificirane terapevte , ki profesionalno obravnavamo ljudi, je bila delavnica Emmett terapije na konjih izjemna izkušnja, ki nam bo koristila pri našem delu z ljudmi.