Emmett tehnika pri črevesnih težavah žensk

Urejena prebava - predvsem izločanje blata, ima velik pomen za zdravje.  Gre za povezavo med psihičnim in psihosocialnim dogajanjem posameznika. Neurejena prebava, ki se lahko kaže z zaprtjem ali drisko, ima pogosto vzrok v stresnih situacijah ali drugih psihičnih obremenitvah.   
Pri neurejeni prebavi so lahko ena izmed težav tudi hemoroidi. Ti povzročajo veliko ljudem težave. Vsaj enkrat v življenju naj bi se s težavo srečalo kar 60% ljudi. Pojavijo se tako pri ženskah kot pri moških. Hemoroidi ali zlata žila so opisani kot otekle oziroma povečane vene v bližini zadnjika. Venski pletež je normalno prisoten.
Vzroki za nastanek še niso znani, se pa najpogosteje pojavijo kot posledica zaprtja  (oseba se napenja, kar zviša pritisk v trebušni votlini in posledično nabrekanje ven v okolici zadnjika). Tudi prekomerna teža, dolgotrajno sedenje in nosečnost lahko vplivajo na nastanek težav. Hemoroidi so lahko notranji ali zunanji. Notranji hemoroidi ne bolijo, vendar lahko povzročijo precejšnjo krvavitev. Kadar se pojavijo takšni simptomi je potrebno obvezno obiskati zdravnika.
Zelo neprijetna težava pri prebavnih motnjah je tudi uhajanje blata. Pri tej težavi  odpovejo mišice zapiralke zadnjične odprtine, kar povzroči nezmožnost zadrževanja blata – imenovana inkontinenca blata. To za bolnika predstavlja velik psihični problem, saj se s tem težko sprijaznijo.
Emmett terapija je uspešna tudi pri težavah z upočasnjeno prebavo, pri ublažitvi težav s hemeroidi in uhajanjem blata.  Terapevt pri izvajanju terapije vpliva na mišično in živčno odzivne točke telesa, ki lahko reaktivirajo dele telesa v njihovo normalno funkcijo in na ta način se vzpostavi porušeno ravnovesje.
 
Sabina Laknar, dipl.m.s.
Certificirana Emmett terapevtka, EP1, WD
 http://www.emmett-slo.com/ 
Emmett terapija je uspešna tudi pri težavah z upočasnjeno prebavo, pri ublažitvi težav s hemeroidi in uhajanjem blata.