Emmett tehnika v Sloveniji

Ross Emmettova oz. Emmett tehnika je čedalje bolj priljubljena v svetu. Izobraževanja za Emmett terapevte potekajo od leta 1999 in vse od takrat je tehnika vedno bolj priznana v svetu kot komplementarna (dopolnilna) terapija, ki pomaga in lajša mišične bolečine ter odpravlja neugodje.
Emmett tehnika v Sloveniji
V Sloveniji se tehnika izvaja od leta 2015. Zanimiva je širokemu krogu terapevtov ter zdravstvenim in kineziološkim strokovnjakom. Emmett tehnika je posebna oblika telesne terapije. Terapevt jo izvaja z lahnim pritiskom prstov na specifične točke, imenovane »Emmett točke«. Te točke se razlikujejo od tradicionalnih energijskih/trigger točk ali akupresurnih točk ali katerihkoli drugih točk, ki so opisane v drugih terapijah. Pritisk, ki je potreben za stimulacijo Emmett točk, je običajno nežen in neboleč.
Analiza kritične točke
Z Emmett tehniko izvedemo poteze, ki v določenem časovnem obdobju sprostijo to področje, kot posledica pa se tkivo 'spomni', kaj naj bi počelo. Če mišica doživi travmo (nesrečo), šok ali poškodbo, se mišična vlakna napnejo, da zaščitijo to področje. Terapevt izvaja zaporedje majhnih gibov na določenih točkah, ki aktivirajo in re-aktivirajo mišični spomin. Pri delovanju Emmett tehnike poteka komunikacija s telesom. S pomočjo izvedenih potez terapevt vzpostavi komunikacijo s telesom na način, ki je opisan v literaturi kot Analiza kritične točke. V vsakem visoko kompleksnem sistemu je posebna kritična točka, na katero bo najmanjši pritisk povzročil veliko spremembo v sistemu. Terapevt Emmett tehnike zna poiskati te kritične točke in jih s pravilno stimulacijo vrniti v prvotno stanje. Živčni sistem in možgani dobijo možnost vzpostavitve homeostaze oz. ponovne uskladitve telesa.
Potek Emmett terapije
Med terapijo lahko klient sedi, stoji ali leži. Izvaja se direktno na koži ali preko obleke. Terapija traja od 10 do 30 minut, če je Emmett tehnika uporabljena samostojno. Če je kombinirana s sproščujočo masažo ali drugimi terapijami, pa lahko traja tudi dlje časa. Tehnika se lahko uporablja kot dopolnilo s katerokoli drugo fizikalno ali manualno tehniko ter programom vaj, ki pripomore lajšati bolečine ter odpraviti neugodje ali vrniti kostno-mišično funkcijo telesu.

Sabina Laknar
Certificirana Emmett terapevtka
http://www.emmett-slo.com/