Emmett tehnika za lajšanje težav urinske inkontinence pri ženskah

Emmett terapija temelji na lahnih dotikih na specifičnih točkah telesa. Pri tej sprostilni tehniki terapevt stimulira mišično in živčno odzivne točke, da uravnovesijo počasne ali neaktivne telesne funkcije. Emmett tehnika se najpogosteje uporablja za lajšanje bolečin in neugodja ter za povečevanje gibljivosti in lahkega izvajanja telesnih gibov. Vse to na splošno izboljša kakovost življenja.
Po Ross Emmett-ovem priporočilu (avtorju Emmett tehnike) ženske težave obravnavajo ženske terapevtke zaradi boljšega razumevanja tovrstnih težav, odnosa in tudi zaradi bolj sproščene obravnave klientke.
Težave zaradi urinske inkontinence
Po definiciji mednarodnega združenja (ICS) je urinska inkontinenca opisana kot nehoteno uhajanje urina. Za žensko to pomeni higienske, socialne in finančne težave. Nehoteno uhajanje urina ne ogroža zdravja, ampak bistveno poslabša kakovost življanja. Običajno se ženske o tem ne pogovarjajo in težave skrivajo. Izogibajo se družabnemu življenju, zato se tudi težje spopadajo z omenjeno težavo, ker menijo, da se to dogaja samo njim. Problem se pojavlja pri 10% populacije v različnih starostnih obdobjih. Emmett tehnika se je izkazala kot zelo uspešna pri reševanju omenjenih težav.
V družbi prevladuje mnenje, da je urinska inkontinenca zgolj problem starejših, vendar je dejansko stanje drugačno. Težave se lahko začnejo pri ženskah že po porodu, ker so bile mišice medeničnega dna v času poroda močno obremenjene. S starostjo se zmanjšuje elastičnost mehurja, ter moč krčenja. Mišice medeničnega dna izgubljajo moč. Nehoteno uhajanje urina je dvakrat pogoteje pri ženskah kot pri moških. Poleg starosti in spola so dejavniki še porod, menopavza, prekomerna telesna teža, kronični kašelj, večji in stalni fizični napor, bolezni živčnega sistema, nekatera zdravila, ki vplivajo na delovanje mehurja, alkohol, nikotin.
Urinska inkontinenca se lahko kaže na več načinov in sicer:
  • kot majhen nadzor nad mehurjem (oseba mora že samo ob misli na uriniranje takoj opraviti potrebo),
  • uhajanje urina po kapljicah (pri smehu, kašljanju, kihanju ali dvigovanju težjih bremen),
  • kot šibek curek pri uriniranju in pogosto opravljanje potrebe.
Primer iz prakse
Gospa srednjih let je poiskala pomoč in zaupala svoje težave z uhajanjem urina pri kašljanju in kihanju. Druženju z ostalimi prijatelji se je začela izogibati, ker se je bala, da bi lahko zaznali neprijeten vonj. Opravila je nekaj zaporednih Emmett terapij, nato pa poročala o bistvenem izboljšanju. Gospa si je povrnila samozavest in je ponovno družbeno aktivna, ter ima izpopolnjeno življenje tako kot si želi. 
  
Sabina Laknar, dipl.m.s.
Certificirana Emmett terapevtka, EP1, WD
 http://www.emmett-slo.com/ 
Nehoteno uhajanje urina ne ogroža zdravja, ampak bistveno poslabša kakovost življenja.