Ples v prisotnosti konj

Običajno, ko vidimo konja, najprej pomislimo le na ježo. Ali ste kdaj razmišljali kaj se v resnici sproži v človeku? Potreba po nadmoči, obvladovanju, postavljanju nad naravo ter izkoriščanju konja za lastne potrebe. Dolgo časa je konj služil človeku, ki ga je skušal nadvladati.

Človek kot učenec
Ozaveščen pristop pomeni, da se postavimo v položaj učenca teh mogočnih in izjemnih bitij, saj konji človeku prinašajo nujno potrebna orodja za preobrazbo v času, ki smo ji priča  - spremembam tako na osebni kot na duševni ravni.
Ples kot meditativno gibanje
Pri plesu v prisotnosti konj, gre za dnevni trening meditativnega gibanja in uravnovešanje telesa - uma in duha. Skozi izkušanje tišine in plesa na prostem, v naravi,se naši čuti izostrijo in lažje vzpostavimo harmoničen dialog s sabo in okolico.
Vaje iz kontaktne improvizacije nas spomnijo kje je center naše gravitacije in kako lahko  gibanje postane lahkotnejše. Podobno poteka tudi komunikacija ter v končni fazi “ples” s konjem. Ob boku konjev, ki dajejo vedno natančno in iskreno povratno informacijo, ter nas na najbolj spodbuden način učijo čustvene prisotnosti, izčiščenih namer in vitalne komunikacije s telesom. Tako vadimo subtilno in čuječno gibanje, kar nas vodi do bolj artikuliranih gibov, prav tako pa nam izostri neverbalno komunikacijo.
Arhetipske podobe konja
Pravijo mu sin noči in skrivnosti, saj prinaša hkrati smrt in življenje.
  • V indoevropskih virih je konjska podoba povezana z vodo, npr. ljudem naj bi ga podaril Pozejdon.
  • V nordijski mitologiji se konj Nennir prikazuje na morski gladini kot siv konj z narobe obrnjenimi kopiti in tistega, ki bi ga zajezdil, naj bi odnesel v morske globine.
  • Celo Kentavri naj bi personificirali neukročeno silo narave, predvsem razpenjene vode.
Konja povezujejo tudi z vetrom.
  • Vetrni konj po nordijskem izročilu leti in se pase po vejah svetovnega drevesa Ygdrassil.
  • Letečega konja jahajo v indijski, grški, germanski in slovanski mitologiji. S kopitom konji povzroče iskro - blisk, blisku pa sledi vir vode - dež.
  • Nam najbližje predkrščansko božanstvo, je keltska Epona. Njen kult je bil razširjen tudi na Koroškem in Štajerskem. 
" Konji odgovorijo na pristnost in jasnost in zahtevajo od nas, da stopimo ven iz naše glave v srce in telo. Gnani smo od ambicij, ki sploh niso naše, medtem ko naše srce kriči nekaj čisto drugega. Konji se odzovejo na srce, na čustva. Mentalna hotenja jih ne zanimajo. " Neja Meta Rojc
 
Sandra Anais
https://www.holisticretreats.net/dance-in-presence-of-horses 
Pri plesu v prisotnosti konj gre za dnevni trening meditativnega gibanja in uravnovešanje telesa - uma in duha. Skozi izkušanje tišine in plesa na prostem, v naravi,se naši čuti izostrijo in lažje vzpostavimo harmoničen dialog s sabo in okolico.