Recept za peteršiljevo juho s kurkumo, peteršiljevim čipsom in bučnimi palčkami   

Peteršiljeva juha s kurkumo 
Sestavine za 4 osebe
  • 40 dag peteršiljeve korenina
  • 10 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 5 dag Ghee masla
  • sol
  • poper
  • 2 g kurkume
  • 1 l zelenjavne osnove
  • 1 dl mleka
Priprava 
Peteršiljeve korenine operemo, olupimo in jih narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo in fino sesekljamo. V lonec damo maslo in ko se raztopi dodamo še sesekljano čebulo. Ko čebula postane zlato rumene barve, ji dodamo sesekljan česen in nato še narezano peteršiljevo korenino. Popražimo. Zalijemo z zelenjavno osnovo in mlekom. Začinimo s soljo, poprom in kurkumo. Kuhamo približno 20 – 30 minut, oziroma odvisno od velikosti peteršilja.  Juho na koncu zmeljemo in dekoriramo s peteršiljevim čipsom. Če vam ni všeč okus kurkume, lahko jo preskočite, saj je tudi  brez nje juha zelo okusna.

Peteršiljev čips 
Sestavine
  • 10 dag peteršiljevih korenin
  • 2 dag ostre moke
  • 3 dl kokosovega/palmovega olja
Priprava
Peteršiljevo korenino operemo in olupimo. Narežemo jo na tanke kolobarje in jih povaljamo v ostri moki. Kokosovo ali palmovo olje damo v kozico in ga segrejemo. Olje za pečenje ne sme biti prevroče, najboljša je temperature od 160°C do 170°C. Da se prepričamo ali je olje vroče potopimo vanj leseno palčko oziroma zobotrebec. Ko se olje ob njem začne peniti ali nastanejo mehurčki, je ravno prave temperature. Takrat damo v olje kolobarje peteršilja. Cvremo jih približno 3 – 4 minute.

Bučne palčke
Sestavine
  • 30 dag polnozrnate moke
  • 10 dag bele pšenične moke
  • 5 dag masla Ghee
  • 1,5 dag kvasa
  • 1 žlička himalajske soli
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 150 ml bučnega pireja
  • 2 žlici bučnega olja
  • 10 dag bučnih semen
  • 8 dag parmezana
Priprava
Pripravimo kvasni nastavek. Kvas razdrobimo v posodici in dodamo rjavi sladkor, ter nekaj žlic mlačne vode. Zmešamo in pustimo, da zmes naraste. Moko presejemo v posodo, naredimo jamico in vanjo dodamo bučni pire, raztopljeno maslo, kvasni nastavek in na rob posode damo še sol. Zmes dobro pregnetemo, naredimo hlebček in pustimo vzhajati 30 minut. Testo nato razvaljamo na 1 cm debelo, premažemo z bučnim oljem, posujemo z nasekljanimi bučnimi semeni in naribanim parmezanom. Narežemo na 20 cm dolge trake in jih položimo na peki papir. Pečemo na 200˚C, 5 minut in nato še na 180˚C, 8 – 10 minut.
 
Dober tek. 
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.