Recept za presno torto iz svežega jagodičevja

Jagode, maline, ribez, borovnice so okusni sadeži, ki jih uvrščamo med jagodičevje. So odlična sestavina marsikatere sladice. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki celice ščitijo pred staranjem, zato jih je treba uživati sveže. Presna tortica iz svežega jagodičevja je idealna za razvajanje v poletnih dneh, saj je okusna, sočna in slastna. Pri tem pa ne pozabite, da je pravi užitek ravno takrat, ko ne pretiravate. Zato uživajte le v enem koščku  na dan.
Sestavine za okrogel pekač premera 20 cm
Dno
  • 17 dag datljev
  • 20 dag mandljev
Nadev
  • 28 dag datljev
  • 10 dag presnega grenkega kakava
  • 1 večji zrel avokado
  • 20 dag svežega jagodičevja (robid, malin, ribez, jagod, borovnic,.  )
Obliv
  • 2 žlici kokosove maščobe
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 2 žlici presnega grenkega kakava
Priprava
Avokado kupimo nekaj dni pred pripravo sladice, da dozori in se zmehča. Detelje čez noč namočimo v hladno vodo.
Dno: V multipraktiku zmeljemo mandlje skupaj z ožetimi dateljni, da dobimo gosto zmes. Zmes ne meljemo predolgo, saj želimo ohraniti manjše koščke mandljev. Maso razporedimo po dnu modela približno 3 cm visoko. Zmes postavimo v hladilnik.
Nadev: V multipraktik damo olupljen avokado, ožete detelje in grenki kakav. Zmeljemo v gladko zmes. Na mandljevo dno damo eno žlico nadeva ter nanj zložimo sveže jagodičevje. Čez jagodičevje položimo  preostanek nadeva in premažemo. Tortico postavimo v hladilnik in pustimo, da se dobro ohladi.
Obliv: Nad vodno soparo raztopimo kokosovo maščobo, ki ji dodamo še presni kakav in agavin sirup.
Torto oblijemo s prelivom in postavimo nazaj v hladilnik. Na koncu torto po želji dekoriramo s svežim jagodičevjem.
 
Dober tek.
 
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.