Recept za fižolovo enolončnico s polnozrnatimi žličniki

Inki so fižol pridelovali že pred 7000 leti, še posebej v Peruju, Mehiki, Gvatemali in Kostariki. Od tam se je pridelovanje razširilo vse do Kanade in na jugu do Argentine in Čila. Po odkritju Amerike smo ga začeli uporabljati tudi v Evropi. Tu se je pridelava hitro razširila, saj so zrela ali suha zrna fižola pomemben virov rastlinskih beljakovin.
Fižol vsebuje celo enkrat več beljakovin kakor žita. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami, škrobom, minerali in vitamini.
Čeprav obstajajo številne vrste fižola, prav vse, od sivčka do belega ali črnega fižola, kuhamo na zelo podoben način, le da čas prilagodimo velikosti zrnja. Vedno najprej odstranimo vse nenavadno oblikovana, razbarvana in polomljena zrna. V zrnju tudi ne sme ne biti nobenih, še tako majhnih luknjic, saj pomenijo našim očem nevidne "stanovalce".
Pred kuhanjem fižolovo zrnje namočimo v hladni vodi in ga potem kuhamo zelo počasi – tako ohrani svojo hranilno vrednost.
Iz fižola lahko pripravimo  juhe, omake, enolončnice, namaze, pireje in solate, vendar ne smemo pozabiti  na začimbe. Fižolu vedno lahko dodamo peteršilj, šetraj, žajbelj, lovorjev list ali majaron.
Tokrat vam za okusno kosilo predlagamo fižolovo enolončnico z polnozrnatimi žličniki.
Fižolova enolončnica 
Sestavine za 4 osebe
  • 25 dag suhega rjavega fižola
  • 10 dag sladkega krompirja
  • 20 dag oranžnega korenja
  • 5 dag čebule
  • 8 dag stebelne zelene
  • 1 dag paradižnikove mezge
  • 5 dag maščobe
  • paprika v prahu
  • majaron
  • peteršilj
  • lovorjev list
  • poper
  • sol
Polnozrnati žličniki
  • 1 jajce
  • 2 žlice polnozrnate moke
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica pirinega zdroba
  • sol
  • poper
Priprava
  • Fižolova enolončnica
Suhi fižol namočimo čez noč v vodi. Naslednji dan vodo odlijemo in fižol prestavimo v kozico. Zalijemo ga s toliko vode, da je fižol pokrit. Vodo solimo, dodamo mu lovorjev list in kuhamo. Vso zelenjavo operemo, olupimo in jo narežemo na koščke. Čebulo fino nasekljamo. Na ponvi z malo maščobe čebulo popražimo do zlato rumene barve, ter jo dodamo zmesi fižola. Prav tako na ponvi z malo maščobe popražimo preostalo zelenjavo. Po 4 minutah praženja, zelenjavo dodamo skoraj kuhanemu fižolu. Fižolovo enolončnico začinimo. Na koncu enolončnici dodamo polnozrnate žličnike.
  • Polnozrnati žličniki
Jajce razžvrkljamo, solimo, popramo in mu dodamo kislo smetano. Dobro zmešamo. Postopoma dodamo še polnozrnato moko in pirin zdrob. Dobiti moramo bolj gosto maso. V manjši kozici zavremo vodo katero solimo. Vanjo zakuhamo polnozrnate žličnike, ter jih kuhamo približno 15 minut.
 
Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.