Recept za sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta

Breskve označujejo poletje in nas razveseljujejo s svojo rdeče oranžno in rumeno barvo ter čudovitim vonjem. Za takojšnjo uporabo kupimo čimbolj zrele breskve, trši sadeži pa se lahko nekaj dni ohranijo na hladnem in med tem dozorijo. Breskve lahko zamrznemo in tudi posušimo, vendar so najboljše sveže in so tudi dobrodošla sestavina poletnih sadnih solat in drugih enostavnih jedi. Kompoti in marmelade med obdelavo izgubijo nekaj svojega čudovitega okusa in vonja.
Marelice so v prodaji pogosto nezrele, saj zrele komaj prenašajo prevoz. Nezrele marelice so po navadi trde in kisle in nas ne očarajo, tako kot okus marelice dozorele na drevesu. Kakšne so torej dobre marelice? So predvsem tiste, ki so zrele in že malo zmehčane. Zrele marelice se ne ohranijo dolgo – le dan ali dva v hladilniku. Odlične so posušene ali v marmeladi.
 
Za vroče poletne dni vam predlagamo enostavno sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta.

Sestavine za 4 osebe
  • 4 srednje trdih breskev
  • 4 srednje trdih marelic
  • 10 dag prečiščenega masla
  • 2 dag kokosovega sladkorja
  • 17 dag grškega jogurta
  • šopek timijana
  • vejica rožmarina
  • cvetlični med
  • cimet
Priprava
Vso sadje operemo in dobro posušimo. Breskve in marelice prerežemo na pol in jim odstranimo koščico. Pripravimo pekač obložen s papirjem za peko. Timijan operemo in dobro posušimo. Polovice breskev in marelic postavimo na pekač s papirjem za peko. V sredico sadja damo košček masla, žličko kokosovega sladkorja in ščepec cimeta. Na vrhu sadja pa dodamo še vejico timijana in rožmarina. Pečemo v pečici na 180 ℃, 20 - 25 minut. Ko so breskve in marelice pečene jih malo ohladimo, zraven pa postrežemo grški jogurt.
 
Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.