Pomoč ajurvede pri težavah s holesterolom

Holesterol je mehka, voskasta snov, ki se nahaja med lipidi v krvi in v vseh celicah našega telesa. Je pomemben del zdravega telesa, saj tvori celične membrane in nekatere hormone ter sodeluje pri drugih funkcijah. A visoka vsebnost holesterola v krvi – hiperholesterolemija – je velik dejavnik tveganja za koronarne bolezni srca, kar vodi do srčnega napada.

Poznamo dve vrsti holesterola
LDL – je slab holesterol, ki se obesi na stene žil in ustvari blokade, ki lahko vodijo do kapi in srčnega napada.
HDL – je dober holesterol, ki nas ščiti pred srčnimi boleznimi.
Holesterol dobimo iz hrane, proizvaja pa ga tudi naše telo in posledično to vodi do visoke vsebnosti holesterola v žilah.
Nevarnosti visoke vsebnosti holesterola LDL
Če je v krvi preveč holesterola LDL, se le-ta počasi nalaga na stene žil, ki vodijo v srce in možgane. Skupaj z drugimi snovmi se lahko oblikuje v oblogo, ki lahko zamaši žilo. Omenjeno stanje se imenuje ateroskleroza. Če se obloga odlomi in kroži po telesu, lahko zavira pretok krvi do srca in povzroči srčni napad. Če blokira pretok krvi do možganov, pa lahko povzroči možgansko kap.
Zelišča, ki znižujejo holesterol
V ajurvedi lahko določena zelišča in ajurvedski tretmaji znižajo visok holesterol. To so:
  • česen: zaužitje 2–3 strokov česna na dan lahko razgradi slab holesterol in ga odstrani z žilnih sten,
  • koriander: je diuretik, ki iz telesa odplakne strupe in presežek holesterola,
  • sveta bazilika: pomaga razgraditi holesterol v žilah in ga izločiti iz telesa.
Kako znižati vrednost LDL in zvišati vrednost HDL?
Ajurveda nam za dosego cilja predlaga disciplinirano prehrano in redno telesno vadbo:
  • redna telesna vadba, kot npr. hoja – vsaj eno uro na dan. Redna fizična aktivnost pri nekaterih ljudeh dvigne holesterol HDL,
  • vsak dan 15 minut opravljajte vaje globokega dihanja, ki vas osvežijo in so hkrati odlična antistresna tehnika,
  • spijte 6–8 kozarcev vode na dan,
  • opustite kajenje, sej le-to niža vrednost holesterola HDL in zmanjšuje možnost strjevanja krvi,
  • jejte veliko zelenjave, npr. korenje, brokoli in špinačo, ki pomagajo znižati LDL in zvišati HDL,
  • omejite vnos vseh maščob živalskega izvora, vključno z mlekom in mlečnimi izdelki,
  • uživajte dovolj dobre maščobe, kot sta npr. oljčno in sezamovo olje,
  • jejte veliko z antioksidanti bogatega sadja (citrusi jagode, jabolka,…) in oreščkov (predvsem mandlje in orehe),
  • ob glavnem obroku vsak dan zaužijte 1–2 mala stroka popečenega česna, 
  • sok iz polovice surove čebule vsak dan jetudi  koristen za višanje HDL,
  • med sredstvi za nižanje vrednosti holesterola se omenjajo listi kurkume in curryja, zato je priporočljivo, da ju dodate različnim jedem,
  • dvakrat na dan pijte vodo, ki ste jo zavreli skupaj z dvema čajnima žličkama koriandrovih semen, saj znižuje holesterol, izboljša prebavo in izloča toksine,
  • izogibajte se uživanju alkohola, ki ima tudi druge negativne vplive na zdravje, kot so visok krvni tlak, debelost, kap, rak, samomor ipd.
 dr. Ajitha Chakrapanija Somarajana, specialist ajurvede
Thermana Laško