Ajurveda – znanost o življenju

Ajurveda ali veda o življenju se je razvila v Indiji pred približno 5.000 leti. Je najstarejši zdravstveni sistem na svetu in združuje misli o medicini in filozofiji. Je sinonim za telesno, duševno in duhovno rast človeštva po vsem svetu. Dandanes je edinstvena, nepogrešljiva veja medicine, ki temelji na diagnozi telesnih tipov: vata, pitta in kapha za dosego ravnovesja. 
Mati vseh zdravljenj
Ajurveda velja za najstarejšo znanost zdravljenja na svetu. V sanskrtu ajurveda pomeni »znanost o življenju«. Znanje o ajurvedi izvira iz Indije 5.000 let nazaj in se imenuje »mati vseh zdravljenj«.
Filozofija ajurvede je bila najprej odkrita oz. razkrita modrim možem med globoko jogijsko meditacijo.
Znanje o ajurvedi nam pomaga razumeti, kako ustvariti ravnovesje med telesom, mislimi in zavestjo glede na konstitucijo posameznika in kako spremeniti življenjski slog za doseganje in vzdrževanje ravnovesja. Ajurveda poudarja predvsem preventivo in ohranjanje zdravja z vzdrževanjem ravnovesja v življenju – pravilno razmišljanje, življenjski slog, prehrana in uporaba zelišč.
Tri glavne ravni zdravljenja po ajurvedi so:
  • preprečevanje bolezni in spodbujanje dobrega počutja,
  • zdravljenje bolezni,
  • lastna ozaveščenost in ravnovesje med telesom, mislimi in dušo.
Ajurveda preprečuje in odpravlja bolezni, še preden se simptomi pojavijo. Paziti moramo na življenjski slog, okolje, delo in psihološke dejavnike ter iz življenja odstraniti vse dejavnike, ki nas delajo dovzetne za bolezen. Tako bomo imeli odlične pogoje za zdravo življenje. Na drugi ravni pa ajurveda zdravi bolezni z vrstami notranjih in zunanjih terapij ter uporabo naravnih sestavin, ki nimajo nobenih škodljivih stranskih učinkov.
Po ajurvedi človeško telo sestavlja istih pet elementov kot vesolje: zemlja, voda, ogenj, zrak in eter. Ko so lastnosti teh petih elementov v sorazmerju z naravo, so naše energije (doshe) v ravnovesju in smo zdravi. Kadar so povezave motene, pride do neravnovesja energij, kar vodi v bolezen. Takrat ajurveda za zdravljenje bolezni, ponovno vzpostavitev ravnovesja in povrnitev zdravja uporabi zdravila iz naravnih sestavin, pridobljenih iz dreves in zelišč.
 
dr. Ajitha Chakrapanija Somarajana, specialist ajurvede
Thermana Laško 
Ajurveda ali veda o življenju se je razvila v Indiji pred približno 5.000 leti. Je najstarejši zdravstveni sistem na svetu in združuje misli o medicini in filozofiji.