Ajurvedsko svetovanje

Ajurveda je 5.000 let star sistem naravne medicine, ki prihaja iz Indije. Ukvarja se s človekom v celoti, spoznava vse njegove vidike življenja, vse od telesnega in duševnega vidika do mentalnega. Ravno zaradi tega, me je tudi navdušila alternativna medicina, ki vključuje ajurvedo. Nudi oseben pristop in  prilagodi se posamezniku. Zaradi zanimanja sem začela prebirati različne članke, knjige in se udeležila različnih predavanj, kjer sem pridobila dragocene informacije. Kasneje pa sem imela še priložnost preizkusiti osebno ajurvedsko svetovanje, katero me je nadgradilo z izkušnjo več.
Kako poteka ajurvedsko svetovanje?
Pogovor je usmerjen v preventivo. Terapevt svetuje po ajurvedskih izročilih klientu glede na ugotovljeno stanje.
  • Svetovanje vsebuje:
  • Vprašalnik
  • Pogovor
  • Pregled celotnega telesa
Najprej izpolnite vprašalnik o vaših osebnih podatkih, morebitnih boleznih, koliko ur na dan spite, telovadite, kako se prehranjujete, kakšna je vaša  prebava, …
Naslednji korak je pogovor s terapevtom in pregled jezika, oči, nohtov ter pulzna diagnostika. Sledi pregled hrbtenice, dihanja, telesne teže in telesne višine, ter gibanje klienta.  
Na podlagi vseh teh postopkov  terapevt ugotovi posameznikov konstitucijski tip in odkrije morebitne motnje oziroma neravnovesja v vašem telesu. Konstitucijski tip je današnji DNK zapis in je tudi razmerje doš vata, pitta in kapha. To se v nadaljevanju upošteva  na vseh področjih, od izvora bolezni do vsakodnevne rutine. Za predstavo vam lahko povem svojo rutino, ki mi jo je svetoval terapevt: ''Začni dan s kozarcem tople vode in žlico medu''. 
Z ajurvedskim svetovanjem dobite odgovore na mnogo vprašanja. Katera vrsta hrane je koristna za vas? Kakšna oblika fizične aktivnosti? Kakšna oblika sprostitve? Katere začimbe dobro vplivajo na vas? Kakšne dnevne in sezonske rutine so primerne za vaš konstitucijski tip? In še mnogo več.

Ajurvedsko svetovanje priporočam vsem tistim, ki sledite naravnim metodam zdravljenja, želji po spremembi, nadgradnji svojega znanja in s tem svojega življenjskega sloga.

Anja Blatnik
Študentka ptrograma Velnes