Pomen hidracije za delovno uspešnost posameznika  

Dobro počutje posameznika na delovnem mestu je osnova za kakovosten izdelek oziroma storitev. V podjetjih se pogosto dogaja, da so vsebine, ki naj bi pripomogle k zdravju in dobremu počutju posameznika izbrane naključno, ko se zdi, da je čas zanje ali ko so na voljo neporabljena finančna sredstva. Pogosto pa so tudi samo kot črka na papirju v oceni tveganja ali mogoče še v programu promocije zdravja na delovnem mestu.
Da vzpostavimo pogoje v katerih se bo posameznik dobro počutil, zahteva strokoven in sistematičen pristop – poznan kot korporativni velneški program. Obradovič (2014) trdi, da zaradi kroničnega pomanjkanja vode telo razvije varčevalne ukrepe, posledično se pojavljajo:
  • glavoboli,
  • utrujenost,
  • zaprtje,
  • lahko tudi ledvični kamni,
  • zmanjša se imunska sposobnost organizma.
Varčevalni ukrepi organizma seveda negativno vplivajo na sposobnost opravljanja kognitivnih in fizičnih delovnih nalog. Človek ima manj energije za vzdrževanje ustreznih socialnih odnosov znotraj kolektiva in pogosto je tudi njegovo razpoloženje zaradi tega slabše.
Dehidracija močno vpliva na številne fiziološke procese v telesu. Ko se enkrat znajdemo v stanju pomanjkanja tekočine, se ti procesi rušijo drug za drugim. Zato je preprečevanje dehidracije, še preden se ta pojavi, izrednega pomena za normalno delovanje organizma (Sizer, Whitney, 2006).
Za vsakih 5 odstotkov dehidracije telesa izgubimo približno 25 odstotkov delovne zmožnosti. Vendar pa je to dodatek k vsem drugim izgubam energije. Razmerje izgube energije za delo proti odstotku dehidracije ostaja relativna konstanta, dokler ne pridemo v območje nezmožnosti. (Brown, 2002).
 
Brown, J. (2002). Nutrition Now. 3-th edition). University of Minesota: Wadsworth Thomson Learning.
Obradovič, N. (2014): Dehidracija, Združenje zdravnikov družinske medicine, Ljubljana, str.: 2.
Sizer, F. Whitney E. (2006). Nutrition concepts and controversises. 10-th edition.United States: Thomson Wadsworth
 

Zinka Kosec, spec.
Akademija Akcija, zavod za aktivni razvoj
http://www.uporabno.si/