Recept za lečo s pečeno rdečo peso, dimljenim tofujem, kostanjem in zelišči 

Najbolj nežna rastlina med zrnatimi stročnicami, je leča. Je ena izmed prvih udomačenih stročnic. Vedno je bila pomembna v prehrani ljudi, saj jo omenja tudi več biblijskih zgodb. Glede na velikost zrnja razlikujemo  debelozrnato (izhaja iz jugozahodne Azije, severne Afrike in Sredozemlja) ter drobnozrnato lečo (izhaja iz srednje Azija). Največje pridelovalke leče na svetu so: Indija, Kanada, Turčija, Avstralija, Nepal, Iran, Sirija, ZDA, Etiopija, Bangladeš.
Hranilna vrednost leče
Leča vsebuje 20 - 35 % beljakovin z visoko biološko vrednostjo, okoli 60 % ogljikovih hidratov (od tega precej vlaknin), do 2 % maščob, vitamine iz skupina B in številne minerale (železo, kalij, magnezij, cink in fosfor). Leča ima poleg soje največ esencialnih (nujno potrebnih) aminokislin, zato je visoko vreden vir beljakovin v vegetarijanski in veganski prehrani.
Leča v barvah
V trgovinah najdemo lečo v različnih barvah. Največja zrna ima rjava ali rjavo siva leča, nekoliko manjša so zrna zelene leče, drobnozrnata leča je rdeča in običajno že oluščena, najmanjša pa je črna leča. Zaradi vlaknin je prehransko večvredna neoluščena leča.
Iz lečinega celega ali razpolovljenega zrna lahko pripravljamo namaze, kremne in zelenjavne juhe, ter prikuhe k najrazličnejšim jedem. Med pripravo dodajamo različna zelišča in začimbe. Pri pripravi jedi se leča dobro ujema s peteršiljem, lovorjem, klinčki, papriko v prahu, pehtranom, koriandrom, timijanom, lanom, sezamom, čebulo in česnom.
Recept za lečo s pečeno rdečo peso, dimljenim tofujem, kostanjem in zelišči
Tokrat lahko preizkusite lečo v družbi rdeče pese, kostanja in dimljenega tofuja
Sestavine za 2 osebi
  • 20 dag rjave leče
  • 10 dag rdeče pese (1 kom)
  • 2 dag dimljenega tofuja
  • 8 dag kuhanega kostanja
  • šopek svežih zelišč (peteršilj, timijan, meta, melisa, bazilika)
  • oljčno olje
  • 1 dl jušne osnove
  • sol
  • poper
Priprava
Rdečo peso operemo in posušimo. Zavijemo jo v alu folijo in pečemo v ogreti pečici na 180˚C, približno 40 minut.  Lečo skuhamo v vodi, ki jo solimo ter kuhamo približno 15 minut. Ko je kuhana jo ocedimo in splaknemo pod hladno vodo. Kuhan kostanj nadrobimo. Dimljen tofu narežemo na drobne kocke. Pečeno rdečo peso olupimo in prav tako narežemo na kocke.
Na maščobi popražimo kuhan kostanj kateremu dodamo rdečo peso in dimljen tofu.  Dodamo še kuhano lečo in nasekljana zelišča. Jed začinimo s soljo in poprom, po potrebi zalijemo še z jušno osnovo.

Dober tek. 
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.