Kako začeti z meditacijo?

Beseda meditacija izvira iz latinske besede meditatus, ki zajema pomene, kot so poglobljeno razmišljati, osredotočiti se, uriti um in načrtovati, po nekaterih navedkih pa celo zdraviti. To torej pomeni, da meditacijo lahko uporabljamo za veliko različnih stvari, med drugim tudi za načrtovanje nečesa oziroma ustvarjanje in zdravljenje. Ustvarjanje in zdravljenje česa? Tega, kar se namenimo ustvariti ali zdraviti.
Dokazano je, da meditacija na primer med drugim zmanjša stres in nevarnost obolenja za boleznimi, povezanimi s stresom, poleg tega pa naše telo očisti strupov, uravnovesi našo energijo, nam dvigne zavest, izboljša koncentracijo ter nas poveže s samim seboj in našimi duhovnimi resnicami. Poleg tega z njo lahko vizualiziramo svoje življenje takšno, kakršnega si želimo, ali dobimo navdih za najprimernejše delovanje na vseh področjih. Meditacija nam torej pomaga na telesni, umski, energetski, čustveni in duhovni ravni ter v naše življenje lahko vpelje več zdravja, harmonije, ljubezni in sreče.

  • Ko se torej poleg meditiranja v obliki vrtnarjenja, plesa ali sprehodov želimo lotiti tudi meditacije  sede in z zaprtimi očmi, se nam ni treba bati, kako nenavadno in težko je to.
  • Če še nikoli niste meditirali na ta način, seveda lahko preberete knjigo na to temo, a za začetek si izberite kakšno bolj splošne narave, saj vas tiste bolj podrobne in zapletene lahko odvrnejo od meditacije, ker vam dajo občutek, kako zapletena in kompleksna dejavnost je to.
  • Naslednji korak je, da si poiščete dobrega učitelja, ki vas bo v meditacijo vpeljal postopno ali hitreje, prilagojeno vam. Obstaja veliko različnih skupin in učiteljev, izberite pa si tistega, ki vas najbolj pritegne in pri katerem se dobro počutite. Zaupajte predvsem sebi in se ne pustite prepričevati - pravi učitelj vas nikoli ne bo skušal prepričati, da je on edini, ki vas lahko pripelje do cilja.
  • Meditiramo lahko v popolni tišini, ob spremljavi sproščujoče glasbe, v naravi ali ob zvokih narave na posnetku ali z vodeno meditacijo, vedno pa v mirnem prostoru, kjer nas ne bo nihče motil.
  • Najboljša meditacija se izvaja sede z ravnim hrbtom in ne leže, saj se lahko tako 'preveč sprostimo' in zaspimo, kar pa zagotovo ni cilj meditacije. Izjema so posnetki sproščanja z afirmacijami, ki so namenjene prav temu, da s ponavljanjem pozitivnih stavkov oziroma afirmacij dosežemo podzavest, ki je dovzetna tudi v spanju in 'sliši' vse afirmacije, kar nam pomaga spreminjati v njej zakoreninjena prepričanja.
  • Pri običajni meditaciji se usedemo na stol, na tla ali na kakšno podlago, blazino ali podstavek, vendar vedno tako, da imamo hrbtenico čim bolj vzravnano in roke sproščene. Meditacijo lahko izvajamo kot način popolne globinske sprostitve, iskanja odgovorov, ki jih imamo v sebi, povezovanja z vesoljem in naravo, za uravnovešanje čaker, za čiščenje negativnih prepričanj in grajenje novih, vizualizacijo, zavedanje zdajšnjega trenutka in podobno.
 
Katarina Čuk
Certificirana voditeljica meditacije 
https://fullblissliving.com/ebooks/nasa-brezcasna-narava/ 
Meditacija nam pomaga na telesni, umski, energetski, čustveni in duhovni ravni ter v naše življenje lahko vpelje več zdravja, harmonije, ljubezni in sreče.