Je meditacija tudi sproščanje?

Je meditacija lahko že sama sebi namen? Velikokrat naletim na koga, ki reče, da bi rad meditiral, ker se mora malo sprostiti. Je meditacija res namenjena temu? Zakaj meditirati in kako? Kdo naj meditira in ali je meditirati težko?

Moja mentorica za vodenje meditacije pravi, da meditacija v osnovi ni sproščanje, ampak 'zavestno ustvarjanje'. Ni počivanje, je namensko poglabljanje vase. Ajurveda pravi, da ni, kot zmotno misijo nekateri, koncentracija na nekaj, temveč ravno nasprotno – da je metoda, s katero odpremo zavest in ne zožujemo svoje osredotočenosti kot pri koncentraciji.
Pri meditaciji raziskujete sebe
Obstaja veliko različnih prestav o tem, kaj je meditacija. Te so odvisne od ozadja, iz katerega človek prihaja in od že slišanega o meditaciji, na žalost pa premalokrat od lastnih izkušenj z meditacijo. Nekateri si jo predstavljajo kot neke vrste molitev, ki je verodostojna samo v njihovi religiji. Drugi mislijo, da je meditacija nekakšna eksotična praksa, pri kateri imajo nemalokrat v mislih kakega s pepelom posutega jogija pod drevesom. Spet tretji zagovarjajo, da meditirati pomeni 'misliti na nič', lebdeti, sanjariti ali astralno potovati, četrti pa, da je 'le' učinkovita metoda za globinsko sprostitev.
Kaj pa je v resnici? In ali obstaja en, univerzalni odgovor na to vprašanje? Tudi pri meditaciji, tako kot pri mnogih, če ne vseh stvareh v življenju, je tako, da obstaja več načinov in več poti. Nekateri so bolj učinkoviti od drugih, v nekaterih se določene osebe bolj najdejo kot druge in ene imajo drugačen namen kot druge. Prav in narobe pravzaprav ne obstaja, obstajajo le splošne lastnosti, ki nosijo pomen meditacije. Vsekakor je meditacija stanje, v katerem se sprostimo, umirimo in poglobimo vase. Lahko to dosežemo le sede s prekrižanimi nogami in zaprtimi očmi? Kaj pa sprehodi v naravi, ples, slikanje, kuhanje, poslušanje ali igranje glasbe, molitev, ljubljenje, petje? Katerakoli dejavnost, ki umirja um, je pravzaprav meditacija.
  
Katarina Čuk
Certificirana voditeljica meditacije 
https://fullblissliving.com/ebooks/nasa-brezcasna-narava/