Gong kot pomoč pri sproščanju

Najprej si moramo postaviti vprašanje, kdaj zvok postane hrup? Hrup je namreč velik stres za telo. Gong je drugačen od vseh drugih glasbenih inštrumentov, drugače se vede in s poslušalcem vzpostavlja drugačen stik.  Zvoke gonga se ne da kategorizirati, temveč jih je potrebno doživeti.
Zvočna kopel z gongom
Gonga se ne da poslušati, potrebno se je v njem okopati kot v zvočni kopeli– brez naprezanja, nadzora in namernega delovanja. Gongov zvokovni ovoj je podoben zapoznelemu delovanju vala, ki se spusti, nato pa se dvigne še višje kot prej. Ta kolaž vzponov in padcev popelje poslušalca vse dlje in dlje, kot plima oceana, ki se vedno znova vrača in raste. Za gong velja, da ni zvok, je le odmev. Pred odmevom nimaš nobene moči in to je moč zvoka, ki odmeva in seže velikokrat dlje kot beseda, ki jo izrečeš na vrhu gore.
Odziv telesa na zvok gonga
Zvok je primarni in najmočnejši prenašalec informacij. Ker smo mi sami vibracija in smo odraz vesolja, planetarni gongi vzburijo vse naše strukture, zvok se igra z našim telesom in deluje na strukturo vseh naših molekul. Gong deluje na telo kot na inštrument, ki ga igra, pri čemer mi sami ustvarjamo lastno melodijo in vzdušje. Čutimo premik in jezik zvoka in doživljamo bogastvo komunikacije s samim seboj in z lastnimi občutji.
Zvoki gonga razpolagajo z našimi možganskimi vezji in z nam lastno kemijo, zaposlujejo obe polovici čelnih možganov, kjer je lociran naš delovni spomin, ki je nenehno zaposlen z urejanjem vsega, kar se dogaja v organizmu. Tako nastaja tu banka podatkov, kaj nam prija in kaj ne. Leva polovica je zadolžena za ugodje, zvok, ki draži desno polovico čelnih možganov, pa bi lahko priklical tudi občutke tesnobe ali neugodne misli, ki ob valu zvoka razpadejo. Posledica tega delovanja je pospešeno izločanje strupov, stimuliranje žlez z notranjim izločanjem in hormonov, zmanjševanje bolečine in prijetna sproščenost. Zvok nosi določeno frekvenco, telo jo prepoznava in se ji odziva.
Da bi doživeli ugodje, je potrebna sproščenost, zaupanje in ohranjanje tišine tudi, ko naša ušesa ne zaznajo več zvoka, zato ker koža in živčni sistem še vedno zaznavata vibracijo. Vsebina struktur, ki jih je pretresel zvok, se mora umiriti, kajti zvok kreira svoj val, v katerem se frekvence seštevajo, dokler njihova moč ne očisti poti in sprosti energije.

V gongu odzvanja ustvarjalnost. Iz njega izvirajo vsa glasba vsi zvoki  in vse besede. Zvok gonga je jedro besede. Mojster Bhajan.   

Maja Vrhunc
http://www.institut-rjp.si/delavnice/gong/